Els informatius de Catalunya Ràdio van ser els que van recollir més diversitat de veus polítiques, seguits dels de TV3, segons el darrer informe quadrimestral (setembre-desembre) del 2018 del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que analitza l’observança del pluralisme polític de cinc mitjans audiovisuals catalans. En concret, els informatius de Catalunya Ràdio van donar temps de paraula a 33 agrupacions polítiques, i els de TV3, a 30 formacions. Els tercers van ser els de RAC1 (28 agrupacions), els quarts, els de 8tv (27) i els cinquens van ser els de TVE Catalunya (22). De tots els partits, el PP va ser la formació amb més temps de paraula a tots mitjans analitzats excepte a TVE Catalunya, on va ser segon. D’altra banda, l’informe recull un retrocés en la presència de les dones polítiques en relació amb el quadrimestre anterior, que se situa entorn del 30%.

Aquestes conclusions es desprenen de l’Informe sobre l’observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio. Setembre-desembre del 2018. Aquest nou informe del CAC es va aprovar en el Ple del Consell celebrat el 27 de febrer, per cinc vots a favor i un vot en contra amb vot particular.

Es tracta del tercer informe de caràcter quadrimestral que elabora el CAC, que fins al 2017 els elaborava amb periodicitat mensual. En aquesta ocasió, el CAC introdueix un matís a les seves conclusions: que Catalunya Ràdio i TV3 són els mitjans que tenen els informatius de més durada mitjana setmanal d’entre els que integren la mostra analitzada.

Temps de paraula en els informatius diaris

Els autors de l’informe contextualitzen les dades del darrer quadrimestre en clau política. L’actualitat informativa va provocar –indiquen- que, com en el quadrimestre anterior, una gran part del temps de paraula en tots els mitjans es concentrés en el govern i en el govern de l’estat espanyol. Els dos executius van registrar una proporció al voltant del 45% a Catalunya Ràdio i 8tv, del 39% a RAC1 i del 36% a TV3 i TVE Catalunya.

Pel que fa als partits, el PPC+PP és qui va registrar una proporció de temps de paraula més alta a tots els mitjans analitzats, excepte a TVE Catalunya, on va ser el segon. Es reprodueix així la situació del quadrimestre anterior, on els populars van ser els que van tenir més temps de paraula, en aquell cas en tots els mitjans.

En concret, el PPC+PP va acumular el 14% del temps de paraula a 8tv, l’11,3% a RAC1, el 9,9% a TV3, el 9,3% a TVE Catalunya i el 8,2% a Catalunya Ràdio. Segons el CAC, entre els ítems de les intervencions de representants del PP destaquen els relacionats amb casos de presumpta corrupció i amb una eventual nova aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola a Catalunya.

Per la seva banda, Ciutadans+Ciudadanos va ser la segona força política amb representació a TV3, TVE Catalunya, 8tv i RAC1; mentre que a Catalunya Ràdio ho va ser el PDECat amb Junts per Catalunya. L’informe remarca el volum de temps de paraula que aquestes tres agrupacions han registrat en informacions sobre la instrucció del judici de l’1-O i sobre la suspensió cautelar per part del Tribunal Suprem espanyol dels càrrecs públics i funcions de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Sànchez.

Presència de les polítiques

Les dones polítiques van ser menys presents que els homes tant en els informatius diaris com en les entrevistes de tots els canals i emissores analitzats, destaca el CAC. Quant als debats, també van intervenir menys en els mitjans amb més emissions i només van superar quantitativament els homes al 3/24 i a TVE Catalunya, televisions que van emetre un únic debat en aquest quadrimestre.

En els informatius diaris, la presència de les dones en temps de paraula va ser similar en tots els mitjans i emissores analitzats i es va situar entorn del 30%: TVE Catalunya, 32,4%; RAC1, 32,1%; Catalunya Ràdio, 31,8%; 8tv, 31,4%; i TV3, 28,8%. En el quadrimestre setembre-desembre, la presència de les dones representants de partits va ser inferior en tots els mitjans analitzats respecte del quadrimestre anterior.

ANC i Òmnium Cultural

La presència de les associacions que intervenen en el debat polític d’abast general van augmentar en tots els canals i emissores en els informatius diaris respecte dels mesos maig-agost. Segons el CAC, a aquest fet hi va contribuir ‘en gran mesura’ la informació sobre les diferents commemoracions dels fets esdevinguts al voltant de l’1-O de 2017. Entre setembre i desembre, la seva presència en temps de paraula va suposar el 3,9% del total a TV3, el 3,7% a 8tv, el 3,2% a Catalunya Ràdio, el 2,7% a RAC1 i l’1,9% a TVE Catalunya.

I com en el quadrimestre anterior, l’ANC i Òmnium Cultural van aglutinar gran part del temps de paraula d’aquesta tipologia d’associacions: més del 90% a 8tv, el 73,6% a Catalunya Ràdio, el 61,4% a TV3, el 55,8% a RAC1 i el 42% a TVE Catalunya.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.