Els dos candidats a dirigir el nou Bloc remarquen les seues diferències

  • Àgueda Mico i Àlex Ruiz exposen a la militància camins oposats del nacionalisme polític al País Valencià

VilaWeb
Àlex Ruiz saluda Àgueda Micó després de pronunciar el discurs de candidatura. (Fotos: Prats i Camps)
Redacció
27.06.2021 - 14:53
Actualització: 27.06.2021 - 19:00

Àgueda Micó i Àlex Ruiz han proposat a la militància dues maneres diferents de veure el nacionalisme valencià. Micó opta a la reelecció i Ruiz opta a coordinar un partit que eixirà d’aquest congrés de refundació amb un nou nom i amb l’objectiu de continuar creixent per a ser necessari a la coalició a la qual pertany i, sobretot, per a influir en les polítiques del govern del Botànic.

Demostració de força institucional d’Àgueda Micó

L’actual coordinadora general ha fet una demostració de força. Ha exhibit tots els càrrecs institucionals que formaran part de la seua executiva si resulta elegida coordinadora general de Més-Compromís.

Al seu discurs ha citat Joan Francesc Mira a qui ha atorgat el títol de president honorífic, per dir que el millor del Bloc és la seua gent, la militància. Els ha donat les gràcies pel congrés i per l’intercanvi d’idees que s’ha produït aquests dos dies. “El moviment valencianista i d’esquerres està cridat a construir una hegemonia i una construcció nacional del País Valencià  perquè som la millor gent del país”, ha insistit, i ha tornat a dir: “Som el millor del país”.

Ha fet repàs d’allò que ja ha dit en anteriors intervencions i ha parlat dels moviments socials. “Venim de les places, dels moviments escoltes, de les colles de danses, de les muixerangues, dels moviments ecologistes, de l’activitat feminista, de les AMPA”, ha remarcat Micó al seu discurs.

Àgueda Micó ha acabat el seu parlament amb una promesa. Ha dit que segurament s’ha equivocat molt, i que si és elegida secretària general, tornarà a equivocar-se perquè “no és fàcil encapçalar un projecte polític tan potent com el nostre. El context ens condiciona. Dilluns tots continuarem treballant com hem fet sempre”.

Àgueda Micó, que ha completat els quinze minuts d’intervenció sense pronunciar la paraula “nacionalista”, ha nomenat totes les persones que formen la seua candidatura com a demostració de força institucional.

Àlex Ruiz: enfortir i reivindicar el nacionalisme del partit

Àlex Ruiz, l’actual batlle de Bellreguard, portava el discurs escrit i molt travat. No n’ha tingut prou amb els quinze minuts que li han assignat. Ha estat una intervenció dura i reivindicativa. Crítica i autocrítica.

S’ha preguntat quin protagonisme es vol que tinga el sobiranisme polític, i ha pronunciat la paraula que ha estat el mantra durant el procés congressual: l’aigualiment de les postures nacionalistes.

Ruiz ha posat damunt la taula les dificultats per a mantenir encesa la flama del valencianisme polític. “El nostre moviment, amb molts entrebancs, ha estat clau per a mantenir encesa la flama, amb totes les dificultats que ens ha posat un estat opressor com és l’espanyol.”

Els assistents al congrés han interromput amb aplaudiments en unes quantes ocasions la intervenció d’Àlex Ruiz, que ha donat les gràcies a la militància per haver-se dedicat a estimar la terra. “A no oblidar que sense el nacionalisme valencià, a cada poble o a cada comarca, hauria estat impossible l’ensenyament en valencià, la lluita contra la corrupció, o la sanitat pública.”

Ruiz ha fet referència a la cita de Joan Fuster que diu que el País Valencià serà nacionalista o no serà, per a reinterpretar-la i dir que el País Valencià serà país o no serà.

Ha reivindicat un nacionalisme sense complexos, amb una ideologia molt marcada, i que el partit no ha d’aspirar a condicionar les polítiques de ningú, sinó a fer-les. 

Ruiz ha fet autocrítica i ha dit que no és veritat que ara el partit estiga millor que mai, perquè des del primer govern del Botànic ençà, s’ha perdut representació a les Corts, al congrés, al senat i al Parlament Europeu. També ha lamentat la pèrdua de regidors i d’algunes batllies. “L’alta política ens ha fet abandonar el municipalisme, si avui som ací és perquè durant molts anys, quan no teníem representació parlamentària, ja hi havia regidors i regidores. Si no cuidem aquesta primera línia, la resta anirà retrocedint fins a desaparèixer.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

El congrés aprova per ampla majoria la ponència política

El congrés ha aprovat la ponència política de Més-Compromís, Bloc Nacionalista Valencià, fins ahir, per 417 vots a favor, 2 en contra i 133 abstencions.

Aquest 75,54% d’aprovació ha estat molt ben rebut per Vicent Marzà, que n’ha estat el coordinador. Marzà ha explicat que la ponència ha estat enriquida amb més del 80% de les esmenes presentades per la militància que, o bé s’han acceptat, o bé s’han transaccionat. “Continuarem construint nacionalment el País Valencià posant al centre la sobirania, posant al centre totes i cadascuna de les persones que formen el nostre país. Fent-nos avançar i cohesionant-nos com a poble.”

Marzà ha dit que el fet que la ponència tan sols haja tingut dos vots en contra, demostra que el congrés és obert perquè la militància puga participar-hi. “A la ponència política no renunciem a res d’allò que hem estat com a projecte. Fem passes endavant per a la construcció de la sobirania nacional del País Valencià”, ha dit Marzà, en referència a les crítiques prèvies per part d’algun sector de la militància.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any