Cada hora que passa és una victòria

  • «Ens n'anirem a dormir setze vegades i quan ens alcem després d'aquella nit tot el futur d'aquesta part del país serà a les nostres mans»

Vicent Partal
13.09.2017 - 22:00
Actualització: 14.09.2017 - 09:48
VilaWeb

Permeteu-me que avui faça una cosa poc corrent. Alguns dies afegesc una nota darrere l’editorial, per explicar algun matís. Però avui crec que aquesta nota ha de ser llarga i anar a dalt.

A sota de la nota trobareu l’editorial que vaig redactar ahir al vespre. Com cada dia, aquest editorial es va publicar al vespre a VilaWeb Paper i els subscriptors el van rebre a les seues bústies de correu.

Però jo ahir no era a la redacció, com és habitual, sinó al País Basc, on participava en un debat organitzat per Berria, sobre la situació catalana. Ja sabeu que cada diumenge el director d’aquell diari, Martxelo Otamendi, i jo mateix intercanviem una carta creuada en totes dues publicacions, i ahir, d’alguna manera, ho vam fer en públic.

Mentre anàvem fent el debat, el meu mòbil no parava de vibrar a la butxaca, i això em feia pensar que passava alguna cosa important. No podia agafar-lo i fins que no va acabar el col·loqui no vaig copsar quantes coses podien arribar a esdevenir-se en les dues hores que havia durat el debat.

Quan es va acabar, em vaig trobar amb centenars, literalment, de missatges sobre els temes més diversos. Fins i tot vaig tenir un moment de confusió abans d’entendre què havia passat. Els uns em deien que hi havia una manifestació de batlles –després vaig entendre que era la convocatòria de dissabte. Els altres m’explicaven no sé què d’una web –després vaig entendre que, contra el tancament de la primera web del referèndum, la Generalitat hi havia respost obrint aquesta i aquesta. Uns altres em deien no sé què d’un pronunciament del Departament d’Estat dels Estats Units –que ha acabat essent aquesta important declaració sobre Catalunya, precisament. Tot això, adobat amb fotografies de cartells electorals que es veu que ja s’han penjat o comentaris diversos sobre els preparatius, per exemple, del gran acte central que aquest vespre obrirà la campanya electoral.

Em vaig quedar bastant estupefacte. No és habitual que en tan poques hores ens passen tantes coses d’importància. I em va agradar molt de trobar una resposta d’un dels subscriptors al meu editorial primer, que em va semblar paradigmàtica. El comentari era de Roger Civera –el podeu llegir més avall– i deia que porta un rellotge d’aquests connectats i que havia pensat de llevar-se’l perquè no parava de vibrar tot el dia amb alertes. El vaig entendre. Perquè ahir al matí tampoc no havíem parat ni un segon. Només la citació de la fiscalia als batlles ja va originar un enrenou monumental.

Per això, i perquè durant el dia em va semblar detectar un nerviosisme especial, ara, de matinada, m’ha semblat que més que parlar de la repressió, com parlava originalment, potser era important de fer també aquesta prèvia que ara escric i parlar-vos, com un més, com un entre tants, de la manera com tots plegats crec que hauríem d’encarar aquest moment de vertigen tan ple d’esperança, però també tan carregat de nervis.

Concretament, m’agradaria dir quatre coses, per si serveixen a algú.

-1. Sobretot, cal no perdre la calma. Això que fem ho han fet molts països abans que nosaltres, en condicions infinitament més difícils, i ho han aconseguit. I això que fem ha estat ben preparat. L’afer de la web ho demostra. Els espanyols ens volen dur al terreny de no discutir sobre el sí o el no, sinó sobre formes, maneres, regles i reglaments. És un parany. Jo no puc evitar a ningú que estigui nerviós, però puc dir la meua opinió. I estic absolutament tranquil pel que fa al referèndum. Crec que el parlament i el govern han pres una determinació tan potent, personalment i tot, que dubtar ara, quan falten quinze dies, sobre si hi haurà urnes, sobre si arribarà el paperet que diu on votarem, sobre si s’obriran els col·legis o sobre si el govern assumirà les conseqüències dels seus actes em sembla insensat. Ara fa una setmana van aprovar dues lleis que estableixen una legalitat catalana. Els han dit que retirassen els anuncis i els anuncis, allà on és responsabilitat seua, hi són. Els han enviat requisitoris i amenaces i les han assumides. I els paren trampes constantment i les esquiven. Qui vulga dubtar del compromís i la capacitat d’aquesta gent que en dubte, però jo no ho faré. I crec que som molts que a hores d’ara ja no en dubtem gens.

-2. Cal ser conscients que nosaltres, tots, som responsables de tot això que fem. Avui ja no hi ha titulars innocents. Des de presentar la reunió de Trapero amb el fiscal com una citació que no era fins a presentar el reenviament gairebé burocràtic d’allò que es comunicava a les unitats policíaques com un acatament, hi ha gent que o bé ha fet trampes expressament o no bé no s’ha adonat del mal que feia. Cadascú, per tant, és lliure de llegir, d’interpretar i  de difondre la realitat com vulga, però això té conseqüències. Per WhatsApp i Twitter no paren d’arribar mentides i manipulacions, que molts de vosaltres passeu de manera inconscient. No costa pas tant no fer-ho.

-3. Cal gaudir del moment, crec. Hem arribat ací per l’esforç continuat de moltíssima gent, per generacions senceres de persones que han lluitat per dur-nos on som, a quinze dies de la independència. No ser capaços de gaudir d’un moment tan preciós i excitant com aquest, no ser capaços d’aturar-nos en algun moment del dia i reconèixer que com a generació som uns privilegiats, em sembla poc respectuós envers els qui no ho poden viure.

-4. Sigueu conscients que la batalla, ara, ja és molt senzilla: només es tracta de resistir i no cometre errors. Cada hora que passa sense que Madrid trobe la manera d’apartar-nos de la via és una victòria que cal assaborir. Ens n’anirem a dormir setze vegades i quan ens alcem després d’aquella nit tot el futur d’aquesta part del país serà a les nostres mans. Amb la maniobra del Constitucional contra Rajoy, el president del govern espanyol s’ha quedat sense eines per a frenar-nos. I segurament això explica les relliscades d’ahir, que han començat a fer alçar les celles a Europa i als Estats Units. Que continuen relliscant, doncs. Per guanyar, al punt on som, a nosaltres ja no ens cal res més que aplicar moltes dosis d’intel·ligència. Ara no necessitem testosterona sinó cervells, paciència i una bona vista. I una gran decisió i una gran unitat. Són ells que ho tenen fotut, molt fotut. De manera que no ens compliquem la vida innecessàriament nosaltres, ara.

I, concretament sobre la repressió, aquest és l’editorial que havia escrit primer, ahir a la vesprada:

 

Aquesta nit travessarem un límit tots plegats. Comença la campanya electoral. Cada passa que fem, cada dia que avancem, és una batalla guanyada contra la repressió i la por. Per això la pressió espanyola està desesperada. Un acte públic multitudinari aquest vespre és una altra frontera que travessem enmig de la sorpresa i la negació emotiva de l’estat espanyol.

Però la repressió té límits. I això val més que ho recordem. Detenir o espantar una persona des d’un aparell estatal és molt senzill. Detenir-ne deu també. Detenir-ne cent comença a ser complicat. I detenir-ne mil esdevé impossible. No és cap frase japonesa bonica, cap eslògan de Mao o Ho Chi Min. No. Parle d’una cosa que hem viscut tots i que coneixem tots. Per exemple, el moviment d’objecció de consciència, i sobretot la insubmissió, va tombar l’estat d’aquesta manera.

Quan el valencià Pepe Beúnza va esdevenir el primer objector de consciència, el 1971, en plena dictadura, tota la repressió possible li va caure al damunt. Trenta anys després, però, el moviment contra l’obligatorietat del servei militar va tombar l’exèrcit, les corts i l’estat, i els obligà a fer-lo voluntari. I ho va fer des de la decisió individual dels qui no tenien por de jugar-se uns anys de la seua vida per allò que creien. No va ser senzill, però va ser molt eficaç. Va haver-hi milers de presoners, milers, durant anys i anys. Però va arribar un moment que simplement no hi havia ningú disposat a continuar-los empresonant ni recintes on els poguessen detenir, i van haver de claudicar.

Ara no parlem d’anys de lluita per a resistir sinó només de quinze dies. I intentar reprimir milers de persones, com sembla que pretenen, és una bogeria absoluta que els menarà a la derrota de manera inevitable. Simplement perquè la repressió es torna ineficaç quan el col·lectiu a què va destinada és capaç de col·lapsar-la, reaccionant-hi no pas com a individus que es poden doblegar un a un sinó tots junts, com la mata de jonc.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
13.09.2017  ·  22:13

La incapacitat de l’estat espanyol és ja tan manifesta que ha demanat ajut a les policies locals. Això significa reconèixer que està més que desbordat. I encara i ha més. Els països veïns no deuen estar massa tranquils veient com, amb una alerta per terrorisme de nivell 4 sobre 5, el govern espanyol continua entestat en perseguir urnes, paperetes i demòcrates. I a sobre, amb una reacció gairebé festiva per part de la gent. S’entén la seua desesperació. Només els resten setze dies fins al final de setembre. I una estona fins el començament de la campanya electoral. Sembla que es va aclarint el panorama.

Muma Soler
Muma Soler
13.09.2017  ·  22:14

Muma Soler
Jo penso que en Rajoy s’ha equivocat de totes totes atacant el món municipal català (que no té res a veure amb el d’Espanya. El món municipal català és el nostre tresor: cohesionat, tossut , rebel, però sobretot organitzat, que dic organitzadíssim. Per a mi que s’ha begut l’enteniment. Al poble menut no s’el guanya mai. Al revés, segur que això li peta al morros com una castanya per tots sants.

Ramon Perera
Ramon Perera
13.09.2017  ·  23:14

Alguna vegada he tingut algun objecte de plàstic que s’ha estat masses dies al Sol i ha resultat que no podia agafar-lo ja que es desfeia a bocins només tocar-lo. Tinc la sensació de que el mateix li està passant a l’estat espanyol. Què faran sense els diners catalans? Hauran d’escanyar més les altres regions amb el resultat de que més gent començarà a treballar seriosament per fotre el camp. Espanya desfeta a bocins.
De que la repressió els pugui ser útil, no cal ni parlar-ne. L’editorial ho explica molt bé.

jaume vall
jaume vall
14.09.2017  ·  00:26

Completament d’acord. Hi ha una confiança mútua que és la clau de volta. Només si els nostres líders veuen un poble decidit, s’arriscaran. Només si el poble veu uns líders decidits, donaran més passos ferms en direcció als col·legis electorals.
D’altra banda, ja n’hi ha prou de que els representants sobiranistes hagin de respondre preguntes capcioses dels entrevistadors que els interpel·len sobre detalls de procediment. És clar que la forma és important. Però el fons, encara ho és més. Com es pot perdre el temps en especulacions i formalitats, quan hi ha en risc el benestar d’una societat? Com s’ha d’acceptar de respondre preguntes sobre el compliment constitucional espanyol quan el PP no el compleix? Com els “equidistants” es preocupen tant de les suposades pressions del govern català, i resten callats davant de la conculcació de drets cívics? Els tertulians periodistes, com silencien l’agressió intolerable que suposa la visita i l’escorcoll de la guàrdia civil a la redacció d’un diari; com callen quan un jutge del pp prohibeix l’excercici del dret a manifestació a Madrid? Com ho toleren? Potser perquè de moment no ataquen “els seus” sinó “als altres”? La història demostra que també ho acabaran pagant car en la limitació de les seves llibertats.

JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
14.09.2017  ·  02:19

Un repàs als regidors electes de Catalunya i el seu color polític, dona una ràpida radiografia del territori i del predomini de perfil democratic que ostenten, son gent propera a la ciutadania, sumen milers i són coneguts personals de centenars de milers de ciutadans, enjudiciar-los per permetre que la gent voti, es una barbaritat extrema, que sens dubte es traduirà en un reforçament de la posició democràtica. Moltes vegades penso, si sense l’ajut del PP i Ciutadans haguéssim estat capaços d’arribar fins aquí.
Salutacions al Josep Usó pel seu disciplinat recompte de dies.

Josep Planas
Josep Planas
14.09.2017  ·  02:48

Flexibles a l’embat del mal, resistirem fins guanyar la llibertat.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
14.09.2017  ·  02:49

Situats en la lluita per la democràcia cal no oblidar que som molts més que ells volen i diuen i que si anem a votar milions de catalans i catalanes, no ho podran parar. A més ja tenim lleis que ens emparen que, tot i que un estat aliè les ha tombat, no vol dir que no n’hàgim de fer cas.

Cal actuar amb tranquil·litat i persistència perquè a les urnes no només hi haurà la policia sinó també els voluntaris que asseguraran la possibilitat de fer la votació. No feu cas del nou acudit del Rajoy quan ha dit que votar és il·legal perquè simplement és mentida i no podran processar a la majoria de la població catalana pel sol fet d’anar a exercir un dret democràtic. Escampem el missatge arreu i segur que guanyarem.

Finalment dono tot el meu suport als alcaldes i alcaldesses que jugant-se el tipus han plantat cara al govern dient que posarien urnes. Ara nosaltres, la població civil, hem d’estar al seu costat i respondre com cal anant a votar. Els qui s’hi han negat, ja tindran la seva pròpia penitència a partir de dia 2 quan vegin els resultats i seran severament castigats políticament a les properes eleccions municipals. Endavant les atxes!

Octavi Monsonís
Octavi Monsonís
14.09.2017  ·  02:49

Per a mi, el fet cabdal i de primera magnitud és la imputació dels 700 batles, la imputació del poder municipal, perquè el procés de repressió de l’estat travessa la línia roja del sentit i del trellat. Els alcaldes, les màximes autoritats locals, elegits democràticament, es deuen als ciutadants, a tots, als que els han votat i als que no, i els imputen perquè els seus ciutadans puguen votar.
És de vergonya. És un desficaci que es girarà en contra de l’estat perquè és una mesura tan bèstia i autoritària que difícilment pot ser compresa i acceptada per l’opinió pública, la de casa i l’estrangera.
Davant de setge als ajuntaments democràtics, com és que l’ajuntament del cap i casal, de Barcelona, de la capital de Catalunya resta al marge? Com és que l’alcaldessa, la senyora Colau, no està amb els batles imputats? Com és que dóna l’esquena als ajuntaments assetjats i perseguits? Com és que no s’ha posat al cadavant d’aquests ajuntaments per defensar-los, com s’espera de l’ajuntament de la capital de Catalunya?
És una actitud vergonyant, impròpia d’una senyora que venia a regenerar l’esquerra i que a l’hora de la veritat fa costat a la dreta amb la seua actitud covarda de no afrontar cara a cara aquest assumpte.
La senyora Colau encara és a temps de salvar la seua dignitat cedint locals i apuntant-se a la llista dels imputats.
Perquè, en cas contrari, molt em tem que passarà a la història, a banda de com a inepta, com l’alcaldessa nefasta, botiflera i lerrouxista que va jugar el paper d’entrebancar el referèndum que ha de donar pas a l’estat català.
I parlant de les garanties que proclamen que no té el referèndum ja en diré unes coses un altre dia.

Josep Martín
Josep Martín
14.09.2017  ·  02:50

Seria molt més relliscós i fotut per a ells si, amb tota l’astucia preventiva, haguéssim DENUNCIAT la il·legítimitat de les lleis espanyoles franquistes votades sense CAP garantia democràtica i amb soroll de sables a les casernes l’any 1978.
A part del genocidi de 1714 que “por derecho de conquista” ens va aniquilar LA NOSTRA LEGALITAT i cultura.
Afirmo que ara tindriem molta més gent convençuda d’haver-ho denunciat.
Potser encara ho podem fer.
Aquesta denúncia és una arma del mateix calibre que l’arma que fan servir PP, PSOE i C’s. No entenc perquè no la podem utilitzar nosaltres.. sent com és absolutament certa i comprobable tant pel que fa a 1978 com a 1936 com el 1714.
Sempre ens han considerat la seva possessió.

Roger Civera
Roger Civera
14.09.2017  ·  02:52

Porte diàriament un d’aquestos rellotgets malèfics que a cada notificació de VilaWeb em fa saltar amb la seua fiblada… i estic per deixar-lo a casa aquestos dies. Sincerament encara com que em sent jove i crec que el meu cor aguantarà…
Ara seriosament, em dona tota la impressió (com a convençut que sóc) que s’està fent tot el plantejament “logístic” molt be. Que et tanquen un web amb servidor a Catalunya i als pocs minuts s’anuncíe un altre a un país europeu és una molt bona planificació (dic anunciar, ja que tot el que conega com va la web sap que aquest ja estava on-line dies abans del tancament de l’anterior)… però el problema és que les webs son fàcils… vull veure que passa si ens troben quelcom de més “físic”. Espere que també ho tinguem ben previst, que per el moment no en tinc cap dubte.

Dolors Tenas
Dolors Tenas
14.09.2017  ·  09:17

Jo, com bé diu el Vicent estic ben tranquila i aquests dies estic disposada a gaudir del moment. Les estudiades de l’estat em provoquen ganes de riure, tal és el seu grau d’imbecilitat.
Ara el nostra pena ha de ser com la dels mosqueters: una per a tots i tots per a una! Salut i República!

Dolors Tenas
Dolors Tenas
14.09.2017  ·  09:21

Correcció: espifiades en lloc d’estudiades
lema en lloc de pena
(el corrector del mòbil sembla que té vida pròpia )

alfons jorro
alfons jorro
14.09.2017  ·  09:23

“CarpeDiem”… voluntat fèrria, sentit comú, cap clar, saber interpretar el que llegim, no fer córrer cap “notícia” poc contrastada.
Cada hora que passa, estem 60 minuts més a prop de la “META”….
No em perdria el dia 1-O per res del món!!

Albert Miret
Albert Miret
14.09.2017  ·  09:24

Realment, les reaccions del Rajoy semblen del tot exagerades i fetes sense cap reflexió. Ha començat el compte enrrere de la seva vida política, i dic això perquè ja esta començant a fastiguejar als que li eren completament fidels, i forçant als seus cossos repressius a fer el que no volen fer. Sembla que s’està quedant més sol que la una. El TC ja l’hi ha dit que prou d’animalades perquè tem la reacció de la jurisdicció europea. La Guàrdia Civil li demana que ja deixi de fer-los quedar en ridícul en la recerca d’impressores i altres paperets. Els seus ministres, a part d’algunes excepcions, han desaparegut del mapa tement-se el pitjor. I què li queda? Doncs li queda un Fiscal General que investiga anuncis de la tele i vol portar a judici 720 alcaldes (?). Li queden també uns socialistes i uns ciutadans que hi ha dies que el recolzen parcialment i d’altres que no. I li queda també un borbó al que no li fa vergonya fer discursos mimant a la part feixista del seu país i repudiant la part democràtica del poble. Es pot dir resumint, que la seva motxilla política està ben pansida, i això sense parlar dels seus més propers com son la Soraya i el Jorge Moragas, que veient els resultats dels seus assessoraments, els deu còrrer a gorrassos cada dia.
Déu ser per això que cada vegada més sovint pren decisions a la bali balà com si fossin acudits del moment, perquè el pànic el deu estar envaint. Es deu trobar sol i deu enyorar aquells temps en que estadistes de tot el món li feien la garagara a canvi de deixar-los escurar España a base de préstecs amb interessos pantagruelics. Ara, com que ja veuen que
el personatge trontolla, no li diuen res, i la declaració d’ahir dels EEUU dient que pactaran amb el que resulti del referèndum, li deu haver sonat com una sentència de mort política, més quan d’aqui a quatre dies ha d’anar a postrar-se als peus del seu president, infinites vegades més bèstia que ell.
Mentrestant, nosaltres aquí anem corrent per a poder complir amb totes les cites de l’ANC i l’Omnium, i als vespres glopegem xarops per la ronquera de tant cantar ben fort els segadors. I quan tenim algun moment de calma, analitzem la xarxa com posseïts per a trobar-hi la cagada Rajoiera del dia i riure a ple pulmó amb els amics.
Salut companys. Ja estem arribant al cim!

Pep Agulló
Pep Agulló
14.09.2017  ·  09:33

Ahir criticava els mitjans públics catalans per aquest tractament de la informació sometent-la al fals realisme de considerar omnipotent la legalitat neofranquista de l’Estat, quan és tot al contrari. Cada hora que passa, tenim més potència col·lectiva perquè la repressió ja no mira prim, va a la desesperada i abasta tothom. Estem en un estat de setge no declarat.

Tinc un pressentiment. En aquest moments passarà. Passarà que per qualsevol incident surgirà una resposta ciutadana tal que farà l’últim clic. Les xarxes rebentaran i la reacció serà com una maça que esquitxarà Espanya, Europa i al món. I li posarem un nom: el dia de …. a partir del qual ja hi va haver vencedor. I serà (segurament) abans del 1-O.

Fina Iglesias
Fina Iglesias
14.09.2017  ·  09:59

Tens tota la raó. Aquests dies són ben especials i hem de ser-ne conscients, i mantenir-nos serens i ferms.

Joan BOADA
Joan BOADA
14.09.2017  ·  10:44

Colapsem-los els jutjats i els tribunal, tothom que sigui citat que envii un escrit demanant canvi d’hora de la comparexença o canvi de dia, doncs la gents normal van al metge o tenen una entrevista de feina o……..; si tothom els demana per canviar l’hora o el dia tindran un sidral acollonant.

Carles Matute
Carles Matute
14.09.2017  ·  12:29

“Mai interrompis al teu enemic quan està cometent un error”. Aquesta frase és atribuïda a Napoleó Bonaparte. I té raó.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
14.09.2017  ·  13:00

Començo a pensar que existeixen universos alternatius al nostre, i que l’interior del crani de Mariano Rajoy és un d’ells. Impossible saber com funciona.

Joan Ortí
Joan Ortí
14.09.2017  ·  13:28

Felicitats i moltes gracies Vicent pels teus escrits!
El pitjor partit conservador d’Europa no es comporta com es comporta el PP, la idiosincràsia del PP es l’ordeno i mando del franquisme La Roja i los Toros, per aquest motiu no s’assembla a cap altre partit conservador d’Europa. No han sabut mai que és viure en democràcia. El seu màxim dirigent li va tocar anar a la llista perquè en el sorteig de la tómbola d’aquell dia, -un sorteig trucat, faltaria mes-, els seus amiguets van dir, “pongamos a ese que es registrador de la propiedad y no sabe hacer nada mas i encima su trabajo se lo hace otro”. (Amb tot el respecte als registradors de la propietat). En Mariano, no sap parlar, no sap idiomes, quant fa footing sembla un ninot de drap, no sap negociar, no sap dialogar, no sap estar protocol·làriament en els esdeveniments internacionals, es un mentider compulsiu, ha acceptat ser el cap visible d’una maquinaria antidemocràtica contra el poble: llei de regim laboral, llei mordaza, llei del avortament, llei a favor dels desnonaments, robant del erari públic amb dobles comptabilitats, la caixa B, sobres de diner negre amunt i avall; 65.000.000.000 que dona graciosament a la banca; autoritzant totes les campanyes de difamació contra Catalunya orquestrant les clavegueres de l’estat. Quin cap d’estat, quin partit i quin govern pot tenir credibilitat o moral política per dir als catalans que tenim que fer. Com va dir el jutge De la Mata, son una banda de delinqüents.
Catalunya te tot el dret ha ser independent, perquè fins hi tot van gosar de fer un vídeo públic en que sortien totes les cares mes representatives d’aquesta banda, dient que estimaven Catalunya que estimaven als catalans, aquest vídeo quedarà per la historia com una de les grans joies de la hipocresia. Però es que els fets demostrant que no ens tenen cap respecte, ni cap estima, porten querellant-se i empaperant a tots els polítics que han complert amb la llei democràtica del Parlament de Catalunya, marginen i ofeguen econòmicament Catalunya, no desenvolupen l’aeroport del Prat, no desenvolupant el Port de Barcelona, no fan el corredor del Mediterrani, ja ni ha prou, no? Els catalans volem pertanya com a mínim, al mon formalment democràtic, no volem estar ni un minut mes, vinculats ni formar part d’aquesta farsa i comèdia protagonitzada per d’una banda de delinqüents.
Joan Ortí

Bieito Seivane
Bieito Seivane
14.09.2017  ·  16:12

Restam aproximadamente 400 dessas horas…também desde Galiza se fam mui longas.

ANTONI NAVALES
ANTONI NAVALES
14.09.2017  ·  17:13

A mi, això de voler tallar la llum el dia 1, suposo que a la tarda, a un col•lectiu al que l’hi han tancat una pàgina web i en mitja horeta mal contada n’anuncien dues de diferents, em sembla que està a l’alçada d’una idea de, no se si era el Sr. Rajoy o el Sr. Garcia Albiol, que van dir que posarien tota la seva intel•ligència per frenar el referèndum.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
14.09.2017  ·  17:25

Llegir aquest escrit encara em dona més força per resistir. Un cop més gràcies Vicent.

Xavier Ribalta
Xavier Ribalta
14.09.2017  ·  19:44

Poc mes hi ha per dir, que no s’hagi dit ja. Moltes merces Vicenç.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any