MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Preocupació pels efectes que tindria l’OPA del BBVA al Banc Sabadell

VilaWeb
Arnau Lleonart
09.05.2024 - 12:06
Actualització: 09.05.2024 - 16:30

Aquest matí, el BBVA ha llançat una OPA hostil sobre el Banc Sabadell, que va rebutjar l’oferta que havia fet per a absorbir-la. Ara són els accionistes els qui han de decidir, individualment, si lliuren el control del Banc Sabadell al BBVA. L’operació ha despertat reaccions de tota mena i ha impactat en la campanya de les eleccions de Catalunya. El govern espanyol ha dit que no ho veia amb bons ulls, ni en el fons ni en les formes, perquè l’operació introdueix efectes lesius potencials en el sistema financer espanyol, atès que implicaria d’augmentar la concentració bancària.

 

Seguiu ací les reaccions que ha provocat l’OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell.

16.28h

· La CUP rebutja l'OPA del BBVA al Banc Sabadell i reclama una banca pública

La CUP s'ha mostrat contrària a l'OPA que el BBVA ha fet sobre el Banc Sabadell. El cap de llista de la formació per Tarragona a les eleccions de Catalunya, Sergi Saladié, ha apuntat que aquesta concentració empresarial elimina la intervenció de la ciutadania i enriqueix encara més les grans empreses.

Saladié ha recordat que es va desmantellar el sistema de caixes, que tenia visió social i ha alertat sobre el fet que el sistema bancari quedi en mans de poques empreses. Amb tot, ha reclamat la constitució d'una banca pública que actuï com a contrapoder econòmic i financer i que faci fluir els diners, l'economia i els crèdits a la ciutadania que ho necessita.

14.18h

· La CEOE: "Respecte a les decisions que es prenguin a l'àmbit privat"

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha demanat al govern espanyol que deixi que siguin els accionistes del BBVA i el Banc Sabadell els que decideixin sobre el futur l'OPA coneguda avui. "Respecte a les decisions que es vulguin prendre des de l'àmbit privat", ha dit. El president de la patronal, a la qual pertanyen ambdós bancs, ha respost així a les declaracions del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, oposant-se a la unió de les dues entitats.

El posicionament de Garamendi contrasta amb el de la patronal catalana Foment, que ha dit que si culmina l'OPA "les grans perdedores" serien les pimes catalanes. Segons l'entitat que presideix Josep Sánchez Llibre, la desaparició del banc català deixarà moltes pimes orfes de finançament.

14.02h

· Pimec s'oposa fontalment a l'OPA

Pimec s'oposa frontalment l'OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell perquè tindria un impacte negatiu per a les pimes. En un comunicat, la patronal de les petites i mitjanes empreses alerta de les greus conseqüències que tindria l'operació per aquestes empreses, que veurien com se'ls dificultaria l'accés a finançament i serien les grans perjudicades. "Necessitem entitats financeres sòlides i l'OPA hostil no només redueix l'oferta del mercat, sinó que també posa en risc l'estabilitat financera del país", diu el president de la patronal, Antoni Cañete.

En aquesta línia, defensa que aquest tipus d'operacions són lesives per al conjunt del sistema financer perquè suposen un increment en el nivell de concentració bancària. "L'impacte d'aquesta operació pot ser especialment significatiu en un territori com Catalunya, caracteritzat per un gran dinamisme empresarial i que requereix entitats que s'orientin als interessos de les empreses", diu.

13.58h

· Sabadell apel·la a la identitat del Banc Sabadell per a refusar l'OPA

La batllessa de Sabadell, Marta Farrés, i el president de la Cambra de Comerç local, Ramon Alberich, han apel·lat al vincle de la ciutat amb el Banc Sabadell per refusar l'OPA. En un acte a la seu de la cambra sabadellenca han mostrat el més ferm rebuig al plantejament, que asseguren que aniria en detriment dels interessos generals. També n'han criticat les formes, tot i que han dit la via de l'OPA hostil era previsible un cop rebutjada la proposta feta a principis de setmana. "El Sabadell ja ha dit que se senti fort i que no necessita cap operació d'aquestes característiques", ha destacat Alberich.

Farrés ha recordat que el Banc Sabadell va néixer el 1881 de la mà d'industrials de la ciutat i no "des de capitals especulatius". L'entitat, ha dit, té "un vincle cultural, econòmic i social" amb la ciutat que referma el vincle que tenen: "Una OPA hostil suposa una enorme duresa i no seria bo la concentració bancària que en sorgiria per al teixit industrial i per als ciutadans", ha dit. En aquest sentit, ha dit que espera que no prosperi: "Que cadascú, individualment, fem el que puguem, la gent de Sabadell té una certa incidència, hi ha molt petit accionista, i hem de poder actuar en conseqüència per oposar-nos a aquesta OPA."

"Els bancs del sistema financer espanyol són prou sòlids, n'hi ha quatre de principals, i el Banc Sabadell és en un moment de solidesa i d projecte molt potent, dona molta tranquil·litat als accionistes i als clients", ha afegit el president de la càmera sabadellenca. "Perdríem l'avantatge que suposa tenir una entitat forta arrelada al territori, molt sensible als temes socials, culturals i empresarials, seria un pas enrere", ha dit.

13.55h

· El govern espanyol diu que hi tindrà l'última paraula

El ministre espanyol d'Economia, Carlos Cuerpo, hadit que el govern espanyol té "l'última paraula" per autoritzar l'OPA. "Des del govern rebutgem aquesta operació, aquesta OPA hostil, tant en la forma com en el fons, pels efectes lesius potencials que pot tenir", ha remarcat. D'altra banda, ha alertat que l'operació pot generar "inestabilitat, incertesa i volatilitat" als mercats i efectes negatius pels clients.

De fet, ha dit que si es consuma la compra de l'entitat vallesana les tres primeres entitats de l'estat espanyol (Santander, CaixaBank i BBVA-Sabadell) tindrien una quota de mercat del 70%, fet que suposaria un impediment a la competència oberta del sector financer. "Hi ha una visió molt determinada per part del govern de tenir i conservar un sector financer fort, solvent i que continuï aprofundint en la nostra agenda social d'inclusió financera", ha resumit en declaracions a TVE.

Preguntat pel marge que tindria el govern espanyol per evitar la compra del Sabadell, Cuerpo ha apuntat que no els correspon a ells fer els següents passos, però sí tenir la darrera paraula.

12.40h

· Mazón demana una reacció a la societat valenciana

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'ha posicionat "absolutament en contra" de l'OPA, i ha demanat a la societat valenciana que reaccioni per a aconseguir que no es culmini. "És una operació que destrueix valor, és una operació que destrueix faena, és una operació que destrueix territori, és una operació que destrueix competència", ha dit Mazón. També, ha dit que va en contra d'Alacant, on hi ha la seu del banc, del País Valencià i del consumidor.

"No té cap sentit, no aporta absolutament res de nou", ha dit, i ha retret que s'hagi optat per unes formes "absolutament superbes i intolerables".

11.43h

· CCOO alerta que l'OPA pot ser la primera d'una nova onada de concentracions

CCOO ha expressat una "preocupació màxima" per l'OPA i ha avisat que aquesta pot ser la primera d'una nova onada de concentracions bancàries que augmentaria els problemes de competència, cohesió territorial i exclusió financera. En una atenció als mitjans, el secretari general del sindicat a escala estatal, Unai Sordo, ha reclamat que es reguli la competència al sector financer per evitar d'encaminar-se a un model d'oligopoli on poques entitats controlin els actius financers. "Suposa un risc de reducció del crèdit a l'economia real". "Instem al govern que prengui una posició clara. És molt perillosa l'accelerada del procés de concentració bancària", ha afegit.

També ha dit que li preocupa les conseqüències que pot tenir sobre la plantilla i ha avisat: "CCOO serà vigilant perquè qualsevol procés de fusió no només no tingui conseqüències traumàtiques sinó que s'acceleri un procés de relleu generacional". "No és el moment de reduir plantilles al sector financer, sinó tot el contrari, si es vol que els bancs donin un servei adequat a la responsabilitat social que tenen encomanades han d'incrementar plantilles", ha dit.

11.40h

Alejandro Fernández diu que li preocupa si l'OPA afecta negativament les pimes i la lliure competència

· El candidat del PP, Alejandro Fernández, s'ha mostrat "enormement preocupat" per si l'OPA afecta negativament les petites i mitjanes empreses catalanes i la lliure competència. "No m'agrada", ha afegit en un missatge des del seu compte de X.

11.27h

· Aragonès s'hi oposa "frontalment"

El president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha dit que s'oposava "frontalment" l'OPA hostil. "Una fusió bancària que només empitjoraria la falta de competència que ja patim, destruir llocs de treball i minvar el poder econòmic de Catalunya és el camí equivocat i treballarem per evitar-la", ha escrit.

Després, en una entrevista a TVE, ha insistit en la mateixa idea i ha dit que el nivell de concentració bancària era un problema per a l'economia. És per això, ha dit, que els dipòsits són remunerats en grau més baix a Catalunya i l'estat espanyol que no a la resta d'Europa. "Que hi hagi menys bancs és un camí equivocat. Que siguin fusions europees, però no en un mateix mercat", ha dit.

A més, també ha alertat que si la seu operativa del Banc Sabadell s'allunyava de Catalunya, l'economia catalana tindria menys pes en les decisions del banc. També ha donat per fet que tota fusió bancària comporta una reducció de la plantilla i que, per tant, es veurien afectats llocs de feina tant del Banc Sabadell com del BBVA.

11.21h

· Illa s'hi oposa perquè significaria una concentració financera excessiva

El candidat del PSC, Salvador Illa, s'ha mostrat en contra de l'OPA: "Suposaria una concentració excessiva en el sector financer que no és bona per als clients", ha dit en una entrevista a TV3. I ha afegit que una operació com aquesta podia malmetre la inclusió financera i social "que garanteixi una atenció presencial" i que podia ocasionar una pèrdua de llocs de feina i de poder de decisió a Catalunya. A banda de les conseqüències, també ha criticat les formes del BBVA, i ha recordat que la darrera OPA hostil va ser als anys noranta amb Banesto.

A més, Illa ha dit que abans dels moviments del BBVA per a absorbir el Banc Sabadell, el govern espanyol ja havia qüestionat si hi havia prou competència al sector bancari de l'estat espanyol. Si es concretés la fusió, en sortiria el segon banc més gros de l'estat espanyol, una entitat que, per al candidat socialista, seria "massa gran per a deixar-la caure" quan tingués problemes. "Si hi ha bancs tan grans, si algun dia passa res, hem d’anar tots a ajudar-los", ha dit.

11.14h

· Carrizosa veu legítima l'OPA, però demana al govern espanyol que vigili si afecta els consumidors

El candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, veu legítima l'OPA perquè respon a les regles del mercat. "No hi ha res a objectar", ha dit. Tot i això, ha admès que la concentració del sistema financer podria tenir un impacte negatiu en els consumidors i ha demanat al govern espanyol que actuï perquè els consumidors no perdin drets. Sigui com sigui, Carrizosa defensa que qualsevol actuació de les administracions ha de ser a posteriori.

11.09h

· Puigdemont demana de respondre a l'OPA amb contundència

Carles Puigdemont, candidat de Junts a les eleccions, ha demanat una resposta contundent a l'OPA: "L'OPA hostil contra el Banc Sabadell s'ha de contestar amb tota la força, amb tot el dret i amb tota la raó", ha escrit a les xares socials. "Fa temps que hi ha una estratègia per a liquidar l'activitat bancària catalana, i això perjudica els usuaris i perjudica el país", continua.

11.08h

· El govern ja havia avisat del perill de concentració bancària

La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha explicat a RAC1 que la situació la preocupava, i ha celebrat que el govern espanyol s’hagi afegit a la negativa. “Una OPA així seria perjudicial per a l’interès públic”, ha dit. Ha afegit que l’OPA li semblava sorprenent perquè el BBVA havia dit que obria un procés amistós, cosa que no sembla coherent amb una OPA hostil. A més, ha recordat: “No hi ha precedents recents d’adquisicions bancàries amb aquest mètode, tot han estat processos negociats.”

Mas considera que una absorció del Banc Sabadell seria dolenta per uns quants motius. “El primer, seria una reducció dràstica de la competència. Si es produís, Catalunya tindria el nivell de concentració bancària més alt de tota Europa”, ha dit, i ha recordat que ara mateix ja era un dels més alts, solament superat per Xipre. També s’hi ha mostrat en contra per la destrucció de llocs de feina que implicaria i la pèrdua de poder econòmic per a Catalunya.

11.06h

· Foment diu que les perjudicades seran les pimes

Foment del Treball ha avisat en un comunicat que si el BBVA completa l’OPA, “les grans perdedores” serien les pimes catalanes, que en gran part tenen els comptes bancaris al Banc Sabadell. Diu que si desapareix el banc català, moltes pimes quedaran “orfes de finançament”. A banda, afegeix: “El creixement de concentracions financeres s’hauria de fer a Europa i no a Espanya.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any