Els casos de covid-19 augmenten a tot el país, però les hospitalitzacions tan sols creixen amb força al Principat

  • Tot i que la taxa d'incidència ha crescut significativament aquestes darreres setmanes a tot el país, la pressió hospitalària continua essent baixa al País Valencià i les Illes

VilaWeb
Redacció
17.08.2023 - 19:26
Actualització: 17.08.2023 - 20:02

La taxa d’incidència i els ingressos per covid-19 als hospitals del país van tornar a créixer la setmana passada –del 7 al 13 d’agost– i ja assoleixen nivells que no es veien d’ençà del gener, ara fa gairebé vuit mesos.

Augment sense aturador al Principat

A Catalunya, que és on faciliten dades més detallades sobre la incidència d’aquesta malaltia, els ingressos per covid-19 es van tornar a enfilar la setmana passada fins als 453, 13 més que no la setmana anterior i una xifra que no es veia d’ençà de la primera setmana de gener. Les dades, facilitades pel Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya, confirmen la tendència ascendent en matèria d’hospitalitzacions d’aquestes darreres setmanes, en què els ingressos per aquesta malaltia ja s’han duplicat.

La darrera setmana en què els ingressos hospitalaris per coronavirus al Principat no van créixer va ser entre el 26 de juny i el 2 de juliol, ara en fa set. Aleshores, els ingressats per la covid-19 van ser 223, una xifra gairebé dues vegades inferior als 440 registrats la setmana passada, la darrera de què es tenen dades. Així i tot, els ingressats a l’UCI s’han mantingut relativament estables d’ençà de fa un mes, per bé que hi ha hagut un repunt lleuger. Ara com ara hi ha 13 ingressats per la covid-19 a les UCI del Principat, 5 més que no pas ara fa un mes, però els mateixos que la setmana passada i l’anterior.

Sigui com sigui, les hospitalitzacions no han estat pas l’únic indicador en què aquest repunt de la covid-19 s’ha fet notar aquestes darreres setmanes: la taxa d’incidència per 100.000 habitants també ha augmentat considerablement en aquest període. Si a mitjan juliol aquesta xifra era de 27, la setmana passada va ser de 76, gairebé tres vegades més.

Les hospitalitzacions creixen a un ritme menys acusat al País Valencià

És la mateixa evolució epidemiològica que s’ha viscut al País Valencià, on els casos van augmentar la setmana passada fins als 3.220, gairebé el doble que no els 1.549 registrats dues setmanes abans i una xifra que no es veia d’ençà del febrer. La taxa incidència és ara de 533, un augment d’un 43% respecte de la xifra de fa un mes. Així i tot, al País Valencià les hospitalitzacions no s’han mogut significativament al llarg d’aquest període: la taxa d’ingressos per 100.000 habitants és ara de 16,2, quan ara fa un mes era de 14,1.

Les Illes, una excepció

A les Illes, aquesta discrepància és encara més forta. La taxa d’incidència ha augmentat prou aquestes darreres setmanes, tot i que significativament menys que no al Principat i al País Valencià: ara és de 191, quan fa un mes era de 133 (una xifra molt semblant a la de fa dues setmanes). Tanmateix, la taxa d’hospitalitzacions no tan sols no ha crescut a un ritme semblant sinó que, de fet, ha minvat al llarg d’aquest període: ara és de 12,7, gairebé un terç inferior als 17,8 registrats tot just fa un mes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any