Una setmana després de l’acord entre Grècia i els membres de la zona euro, és previst que avui tornin a obrir els bancs grecs, tal com va anunciar dijous passat el ministre d’Economia, Dmitris Mardas. Els ciutadans grecs, doncs, podran tornar a fer operacions bancàries després del control de capitals que ha estat vigent durant dinou dies. Tot amb tot, les restriccions no s’aixecaran pas totalment. Per exemple, el límit de retirada d’efectiu als caixers automàtics es mantindrà a seixanta euros el dia, amb un màxim de tres-cents cada cinc dies hàbils. Quant als pensionistes, podran retirar un màxim de 120 euros la setmana, igual com els desocupats.

Els grecs tornaran a poder accedir als dipòsits a terminis, és a dir, cancel·lar comptes o utilitzar els diners per fer pagaments de transaccions electròniques o a la finestreta. Tanmateix, això només serà possible entre comptes de la mateixa entitat. Els xecs, molt corrents a Grècia, podran tornar-se a utilitzar a partir d’avui, igual com l’accés a caixes fortes.

Les operacions a l’estranger continuaran essent molt limitades, però els pares que tinguin fills estudiant a l’estranger podran enviar-los fins a 5.000 euros per trimestre i aquells que hagin d’abonar despeses mèdiques podran disposar d’un màxim de 2.000 euros.

Ajuda de 7.000 milions

És previst que Grècia rebi de l’eurozona un crèdit pont de 7.000 milions d’euros destinat a cobrir les necessitats més immediates, com ara la devolució de 3.500 milions i d’uns 700 milions més d’interessos al Banc Central Europeu (BCE). És probable que aquesta injecció de capital serveixi per a tornar els 1.500 milions que van quedar a deure al Fons Monetari Internacional (FMI) el 30 de juny.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.