‘La tertúlia proscrita’

Els arxius, clau de volta de la transparència

  • Us oferim el vídeo íntegre de la presentació del llibre de Joan Pérez Ventayol i Vicenç Ruiz Gómez

Redacció
08.10.2016 - 22:00

La transparència i la lluita contra la corrupció són valors compartits i transversals en la tasca de construcció de la República Catalana. I aquestes són qüestions que es planteja el llibre ‘Els arxius, clau de volta de la transparència‘, dels arxivers Joan Pérez Ventayol i Vicenç Ruiz Gómez, que edita BonPort Edicions en format digital. El llibre es va presentar  el dijous 29 de setembre a l’Espai VilaWeb. Hi van participar els autors i Liz Castro, editora, escriptora i membre del secretariat nacional de l’ANC, i l’editora Diana Coromines. Avui us oferim el vídeo íntegre de la presentació. Els autors reivindiquen que ‘en el marc social de construcció d’un nou estat, cal exigir que l’accés a la informació sigui una autèntica clau de volta, tal com passa a les democràcies més avançades’.

Així expliquen el contingut del seu treball: «Us imagineu un país on el ciutadà pot accedir, sempre que ho vol i amb plenes garanties, a tota la informació pública rellevant per controlar la tasca dels polítics? Un país així (com Noruega, Dinamarca, Canadà o Nova Zelanda) té, com a pilar fonamental de la transparència, no pas grans portals informatius sinó un sistema de gestió d’arxius robust, estandarditzat i homogeni, que garanteix l’autenticitat i la fiabilitat dels documents i esdevé el millor tallafocs contra la corrupció. En països així, els arxius no són vistos com a dipositaris de documents antics; no sempre depenen del ministeri de cultura i, en tot cas, se’ls assigna un espai transversal a l’administració, perquè són la clau de la bona governança. Ara que tenim l’oportunitat de construir un nou país, que volem net i transparent, cal posar fil a l’agulla i donar als arxius la centralitat, la dotació i l’autoritat que tenen en les democràcies més avançades. Aconseguir-ho només depèn de la nostra voluntat, una voluntat en què cal que ens comprometem tots: institucions, professionals i ciutadania.»

‘Els arxius, clau de volta de la transparència’ és el cinquè número de la col·lecció Nou País, una sèrie d’e-singles (llibres electrònics breus, a mig camí entre l’assaig i l’article periodístic) que apareixen periòdicament amb l’objectiu d’oferir noves visions sobre Catalunya, en el marc del procés de construcció d’un nou estat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any