Els amarradors del Port de Barcelona comencen demà una vaga indefinida

  • Han refusat el principi d'acord per a impedir l'aturada indefinida per a aconseguir equiparació salarial, més personal i millor seguretat

VilaWeb
ACN
16.01.2022 - 11:21

Els treballadors d’Amarres de Barcelona no han ratificat el principi d’acord i, finalment, hi haurà vaga d’amarradors al Port de Barcelona. “Després de diverses reunions i arribar a un preacord, aquest no ha estat aprovat per una majoria de l’assemblea celebrada ahir dissabte a la tarda”, ha informat la secció sindical de la CGT Mar i Ports. L’aturada indefinida comença demà i afecta uns 104 treballadors que, segons que diu el sindicat, són claus per al subministrament i serveis del port i de Barcelona. Els amarradors reclamen una millora en la seguretat, un augment en la contractació “que garanteixi uns mínims de personal per a fer els treballs d’amarrament”, l’equiparació salarial i el pagament de serveis auxiliars i polivalència.

“Ahir va votar un 67% de la plantilla i es va decidir anar a la vaga per una diferència petita”, ha apuntat Sam Torrent, membre del comitè i de la Unió Sindical de Treballadors del Port (USTP). Dos esculls van decantar la balança cap a l’aturada indefinida, segons els treballadors: la negativa de l’empresa a aportar 18 amarradors en exclusiva, sinó que també hagin de prestar serveis auxiliars, i la no acceptació que les noves contractacions tinguin els mateixos drets laborals i econòmics que els treballadors subrogats. El comitè d’empresa –integrat pels treballadors de l’USTP i de l’Organització de Treballadors d’Empreses Portuàries (OTEP)– s’ha compromès a continuar negociant amb la companyia i a buscar vies d’entesa.

Precisament, demà hi ha prevista la visita de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana espanyola, Raquel Sánchez, al Port de Barcelona. Serà acompanyada pel president de Ports de l’estat, Álvaro Rodríguez, i del president del Port de Barcelona, Damià Calvet, a la terminal Hutchison Ports BEST. La convocatòria de vaga dels amarradors en podria alterar l’agenda.

Unió de Mooring i Cemesa en Amarres Barcelona

El conflicte rau en la unió de les empreses Mooring i Cemesa, fins fa poc competidores, en Amarres de Barcelona després que la Comissió dels Mercats i la Competència acceptés la fusió sota alguns condicionants, com per exemple no augmentar preus en els pròxims cinc anys com a mínim. Els treballadors de les dues empreses partien amb condicions d’origen molt diferents i, fins i tot, en el cas dels de Cemesa, no tenen una actualització del sou des del 2012. L’objectiu és que a partir de l’1 de gener hi hagués un nou acord entre empresa i amarradors però el nou any va començar amb una subrogació a l’ús, segons que van denunciar els sindicats.

Per això els treballadors han reclamat augments de més del 5%, en línia amb el creixement que està experimentant l’IPC en els darrers mesos, més un augment del 4% per al 2023 segons les taules d’aquest any. També reclamen més efectius, ja que consideren que falta personal per a l’amarratge dels grans vaixells al port de Barcelona, així com mantenir l’actual sistema de torns, de 12 hores seguides durant tres dies i tres jornades de descans consecutives. Una altra de les reclamacions és que s’actualitzi un conveni col·lectiu, que actualment és dels anys noranta i que recull sous i condicions d’aleshores i no fa diferències entre categories.

Les tasques d’aquest col·lectiu consisteixen a amarrar i desamarrar els vaixells de càrrega i creuers. Per exemple, quan arriba un buc de gran eslora al Port de Barcelona, els portuaris són els encarregats d’ajudar a amarrar-los amb un bot a proa i un altre a popa empenyent-los fins que queden abarloats al moll. Paral·lelament, des de terra i amb l’ajuda de vehicles, es fixen les amarres al norai, també des dels dos extrems del vaixell. Per a aquestes maniobres, es requereixen almenys vuit persones, dues per cada punt. A banda, també s’encarreguen d’ajudar en els relleus de les tripulacions i aprovisionaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any