aran

La Generalitat, el Conselh Generau d’Aran i la Universitat de Lleida (UdL) han signat el conveni perquè els alumnes aranesos puguin fer les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) en aranès. Inicialment l’opció de l’aranès s’inclourà en les PAU d’aquest any en els enunciats de l’examen d’Història, matèria obligatòria per a tot l’alumnat, i el compromís és ampliar les matèries disponibles en successives convocatòries.

El conveni posa de manifest el compromís del govern en donar resposta a la diversitat lingüística de Catalunya. Amb la introducció de l’aranès en les PAU el govern no només en fomenta l’ús, la difusió i el coneixement de l’aranès sinó que n’impulsa, a més, la seva normalització.

D’aquesta manera en les PAU de 2019 a les quals es presentin els estudiants d’Aran, s’inclourà l’opció de l’aranès en els enunciats de l’examen d’Història, matèria obligatòria per a tot l’alumnat. En successives convocatòries es podrà ampliar les matèries en què s’estableixi l’opció d’enunciats en aranès.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el síndic d’Aran, Carlos Barrera, i la vice-rectora d’Estudiants de la Universitat de Lleida, Neus Vila, han signat el conveni per fer-ho possible. L’acte també ha comptat amb la presència del secretari del CIC, Lluís Baulenas, i del cap de l’oficina d’Accés a la Universitat, Jesús M. Prujà.

La possibilitat de realitzar els exàmens en aranès implica un reconeixement a la trajectòria estudiantil dels alumnes aranesos i un impuls important a la plena integració d’aquesta llengua en la societat catalana com a llengua vehicular amb efectes jurídics vàlids, segons han destacat des del govern.

El curs passat una estudiant de l’Institut de Vielha, Lourdes Bruna, es va convertir en la primera alumna en respondre en aranès dos exàmens de la fase específica de la selectivitat, els de Matemàtica i Física. Aquesta estudiant d’Arties que havia cursat el Batxillerat francès (Batxibac) va reivindicar el seu dret a contestar els exàmens en la seva llengua i des de la UdL no van posar cap problema a l’hora de corregir-los.

Acord amb Andorra perquè els alumnes puguin fer les PAU a la Seu d’Urgell

Recentment, la Generalitat va signar, també, un conveni amb Andorra perquè l’estudiantat d’aquest Estat pugui fer les PAU a la Seu d’Urgell, evitant així el desplaçament fins a Lleida, com era habitual. Aquest dos convenis responen a la voluntat de la Generalitat de facilitar la col·laboració entre administracions amb la finalitat de donar un millor servei, una millor cobertura territorial i una millor atenció a la nostra diversitat lingüística com a país.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.