El creixement dels sindicats republicans es mesura a les urnes

  • Aquest mes hi ha un cicle d'eleccions en el sector públic català

VilaWeb
Alexandre Solano
05.03.2019 - 21:50
Actualització: 06.03.2019 - 01:01

Els funcionaris de la Generalitat de Catalunya comencen avui un cicle d’eleccions sindicals, que durarà tot el mes de març. Prop de 200.000 treballadors públics són cridats a les urnes, un 8% de la població assalariada.

Avui votarà el personal d’administració i tècnic, bombers i agents rurals, amb un cens de 30.000 treballadors. La setmana vinent, el dia 11, podran votar els 16.000 mossos d’esquadra, i el 12 els treballadors del sector de l’ensenyament no universitari (80.000). Finalment, els dies 26 i 27 votarà el personal de la sanitat pública (80.000).

En les eleccions sindicals d’avui es vota als serveis centrals de la Generalitat i als territorials de les quatre demarcacions, on hi ha inclosos el cos de bombers i el d’agents rurals.

eleccions sindicals

Històricament, a la Generalitat s’han imposat els dos sindicats majoritaris, Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT), però a les darreres eleccions hi hagué un canvi significatiu.

Si el 2010 CCOO i UGT havien sumat el 64% dels vots als serveis territorials i al central, en les darreres eleccions, del 2015, van passar a tenir el 48%. La primera força (amb un 26%) va ser el sindicat IAC-CATAC, que el 2010 havia quedat darrere aquests dos grans sindicats. IAC-CATAC és un sindicat sobiranista, que va donar suport a la vaga general del 21 de febrer proppassat i ha demanat l’alliberament dels presos polítics i el respecte a la voluntat del poble català.

Uns altres sindicats sobiranistes són la COS (6,5%), considerada la sectorial laboral de l’Esquerra Independentista, que és la principal organització entre el cos de bombers; el sindicat SAC (1,3%), present als serveis centrals, que també ha donat suport a la vaga i ha demanat l’alliberament dels presos polítics; i la Intersindical-CSC (2,6%) que només es va presentar als serveis centrals i al servei territorial de Barcelona i obtingué 4 representants de 37 als serveis centrals.

També té una força important el CSIF (14%), sindicat espanyolista que va avalar l’aplicació de l’article 155, i també hi és present l’ACAIP (1,9%) que va demanar la dimissió del director general de serveis penitenciaris per haver donat suport a l’alliberament dels presos polítics.

La mobilització de l’independentisme

En aquesta ocasió el sobiranisme s’ha mobilitzat per assolir el màxim de suport possible. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) assegura que ha maldat per aconseguir un sindicalisme compromès amb Catalunya, que garanteixi que ‘tothom estigui a l’altura quan arribi el moment de donar suport al govern que haurà de fer efectiva la independència’.

Amb aquest objectiu, l’ANC ha impulsat la campanya ‘Sindicats: eines de país’, conjuntament amb la campanya ‘Cambra de comerç, eina de país’ amb vista a les eleccions de les Cambres del mes de maig.

L’objectiu és que hom voti uns sindicats que facin costat a les institucions catalanes i les defensi en cas d’aplicar-se un nou 155, a més de defensar el dret d’autodeterminació, el republicanisme i els drets socials, civils i laborals. El dia 4 de març l’ANC, juntament amb la Intersindical-CSC, va organitzar l’acte ‘Per la República de la gent treballadora. Ens calen sindicats nacionals i de classe’.

En aquestes eleccions, la Intersindical-CSC, que va convocar la vaga del 21 de febrer passat, com també les posteriors al Primer d’Octubre, es presenta arreu, tant als serveis centrals com a tots els serveis territorials. Així mateix, ha creat una secció de bombers. En gran part, aquestes eleccions serviran per a mesurar quin pes real té. En les eleccions passades, hi va tenir una presència mínima, però una gran incidència social.

El 2015, les forces sobiranistes (IAC-CATAC, SAC, COS i Intersindical-CSC) van obtenir el 36,5% dels vots. Ara es podrà comprovar si hi ha hagut un punt d’inflexió després de les vagues generals convocades en defensa de la República i les institucions.

El precedent: el Servei Català de Trànsit

Les darreres eleccions sindicals en un òrgan de la Generalitat van ser les del Servei Català de Trànsit, el 14 de desembre de 2017. La Intersindical-CSC hi va ser la primera força, amb un 27% dels vots i 4 membres de la junta de personal; en les eleccions anteriors n’havia obtingut un de sol.

Si CCOO i UGT havien obtingut la majoria absoluta en aquest servei el 2013, amb el 55% dels membres, en aquestes darreres eleccions de 2017 van arribar tan sols al 31%. En canvi, la suma de CATAC-IAC i Intersindical-CSC va passar del 33% al 54%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor