MINUT A MINUT

Macron guanya i s’enfrontarà a Le Pen, amenaçada sorprenentment per Mélenchon

  • Tots els candidats de l'esquerra i la candidata dels Republicans han demanat el vot per Macron a la segona tanda

VilaWeb
Redacció
11.04.2022 - 11:44

La primera tanda de les eleccions presidencials franceses ha confirmat que Emmanuel Macron i Marine Le Pen s’enfrontaran en la segona votació, el 24 d’abril. Malgrat tot, el resultat ha estat molt disputat perquè Mélenchon també ha fet un gran resultat i s’ha acostat molt a la candidata de l’extrema dreta.

10.55h

Le Pen s'imposa a Còrsega

Marine Le Pen s'ha imposat a Còrsega amb el 28,58% dels vots. El president Emmanuel Macron ha quedat en segon lloc amb el 18,11%, mentre que Mélenchon ha estat tercer (13,37%) i Zemmour quart (12,8%).

10.10h

"El Partit Socialista ja no és d'esquerres"

L'ex-ministra socialista Ségolène Royal ha assegurat que el Partit Socialista francès ja no representa l'esquerra. Així mateix, ha criticat els egos d'Anne Hidalgo, Yannick Jador i Fabien Roussel, a qui acusa d'impedir una candidatura conjunta de l'esquerra sota el lideratge de Jean-Luc Mélenchon. "Ara serien a la segona tanda de les eleccions", ha conclòs.

09.48h

Una segona tanda frec a frec

Un sondatge sobre la segona tanda de les eleccions franceses situa la batalla per l'Elisi en un frec a frec. Segons BFMTV, l'actual president, Emmanuel Macron, guanyaria les eleccions amb el 52% dels vots, mentre que Le Pen n'aconseguiria el 48%. Ara fa cinc anys, Macron es va imposar a Le Pen amb el 66,1% dels vots.

08.22h

El resultat de la primera tanda de les eleccions presidencials franceses

Amb el 97% escrutat, Macron s'imposa amb més de 9,5 milions de vots (27,6%), mentre que Le Pen n'ha aconseguit 8,1 milions (23,41%). Mélenchon s'ha quedat a tan sols 504.632 de superar la candidata de l'extrema dreta i entrar a la segona tanda electoral.

02.15h

Amb el 96% del vot escrutat la remuntada s'allunya

Le Pen té 799.812 vots de diferència sobre Mélenchon amb el 96 per cent del vot escrutat i per tant la xifra només ha baixat d'uns setze mil vots en un punt. En queden quatre punts per escrutar només i en conseqüència de manera matemàtica ja és impossible la remuntada del candidat de La France insoumise.

01.57h

Els partidaris de Mélenchon, indignats amb el Partit Comunista

Els partidaris de Mélechon tant a la concentració que hi ha a París com a les xarxes socials estan atacant el candidat del Partit Comunista, Fabien Roussel, que no va voler unir-se a la campanya de Mélenchon. Rousell ha tret només un 2,30 % dels vots però aquests vots haurien servit per a superar clarament Le Pen i forçar una segona tanda entre Macron i Mélenchon. Més a l'esquerra del Partit Comunista el candidat del Nou Partit Anticapitalista ha tret el 0,70 % del vot i Lluita Obrera ha aconseguit el 0,60 %.

01.45h

Els càlculs del frec a frec són favorables a Le Pen

A quarts de dues de la matinada el recompte ja és del 95% dels vots. Només amb el cinc per cent per recomptar la distància entre Le Pen i Mélenchon és de 816.233 vots. Aproximadament quedaria un milió i mig de vots, que si bé és cert que corresponen a circumscripcions urbanes més favorables al candidat de l'esquerra no semblen suficients per a aconseguir que Mélenchon superi Le Pen.

01.03h

Els primers resultats a Marsella atorguen un gran resultat a Mélenchon

Els col·legis de les grans ciutats segueixen sense comunicar els resultats finals. El primer resultat de Marsella, corresponent només al districte 16, donen una gran victòria a Mélenchon, que aconseguiria el 41 per cent dels vots contra un 24 de Le Pen.

10.04.2022
23.59h

Els resultats a París i l'Illa de França, clau de la remuntada de Mélenchon

L'explicació a la possible remuntada de Mélenchon té a veure amb el recompte dels col·legis de París i Illa de França, que van molt per darrere de la resta i on Mélenchon està aconseguint molt bons resultats.

23.35h

La distància entre Le Pen i Mélenchon es redueix cada cop més

Pot ser la sorpresa de la nit electoral. Conforme avança l'escrutini la distància entre Le Pen i Mélenchon és més petita, cosa que fa possible fins i tot que siga Mélenchon i no pas Le Pen qui s'enfronti a Macron en la segona volta.

22.54h

La major part dels sondatges donen a Macron guanyador a la segona tanda

Els diversos sondatges sobre la segona tanda que s'han publicat en les darreres hores, amb els candidats ja definits en la primera tanda, donen la victòria a Macron per davant de Le Pen. Tot i que serà un resultat clarament més ajustat que el de fa cinc anys quan Macron va aconseguir el 66,1% dels vots contra el 33,9% de Le Pen.

En aquesta ocasió hi ha fins i tot un sondatge, el d'Ifop-fiducial per TF1 / LCI / Paris Match / Sud Radio, que dóna un frec a frec de 51% per Macron i 49% per Le Pen. La resta de sondatges són més clars a favor de l'actual president.

22.39h

La Catalunya Nord, de nou dividida geogràficament pel vot

Tal i com passa en la majoria de les eleccions també aquesta vegada el mapa electoral de la Catalunya Nord reflecteix una divisió molt clara entre el Rosselló, la Fenolleda i part del Vallespir que voten Le Pen i les altres comarques on guanya Macron o Mélenchon.

22.22h

Le Pen guanya en la majoria de les poblacions del Rosselló

Le Pen aconsegueix guanyar en la majoria de les poblacions, entre més a Canet, Sant Esteve, Cabestany, Sant Llorenç, Rivesaltes, El Barcarès, Millàs, Baó, Pesillà... En canvi Macron només ha guanyat a Banyuls i Cotlliure i Mélenchon a Prada.

21.51h

Emmanuel Macron convida a frenar l'extrema dreta votant-lo

El president de la república ha intervingut davant els militants del seu partit per a demanar als votants que es reagrupin al seu voltant contra l'extrema dreta "en aquest moment clau per a la nostra nació i per a Europa".

21.44h

Mélenchon guanya a Prada, la vila del primer ministre Castex

Mélenchon ha aconseguit la victòria a Prada de Conflent, la població del primer ministre i ex-batlle de la població Jean Castex. De fet la candidatura de Macron ha acabat en tercera posició. Mélenchon ha aconseguit el 27 per cent del vot, seguit de Le Pen que ha aconseguit el 25 i de Macron amb el 21.

21.31h

A la Catalunya Nord, Macron supera Mélenchon però Le Pen arriba al 30 per cent

Conforme avança el recompte i entren els vots dels col·legis de Perpinyà el resultat a la Catalunya Nord comença a canviar. Mélenchon que superava Macron fins ara cau al tercer lloc mentre que Le Pen s'enfila ja al trenta per cent del vot.

21.26h

El recompte consolida l'avantatge de Macron sobre Le Pen

Amb el recompte dels vots ja més avançat la distància entre Macron i Le Pen s'eixampla lleugerament. Macron té ara el 28,10% dels vots mentre que Le Pen obté el 23,30%. Per la seva banda Mélenchon manté i incrementa el seu vot que ja estaria al 21% només a dos punts d'anar a la segona volta.

20.53h

Zemmour demana el vot per Le Pen

El candidat de l'extrema dreta, Éric Zemmour, que ha aconseguit un resultat decebedor, per sota del deu per cent quan aspirava a estar en la segona tanda, ha dit en una compareixença pública que demana als seus electors votar per Le Pen.

20.41h

Mélenchon no demana el vot per Macron però diu que no votarà Le Pen.

El candidat de La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, que ha quedat tercer amb un vint per cent dels vots, ha dit en una compareixença pública que s'ha obert una nova pàgina en la lluita de l'esquerra francesa. Mélenchon no ha demanat el vot per Macron però ha dit amb molta claredat que cal negar el vot a Le Pen.

20.36h

Le Pen demana tots els vots anti-Macron

La dirigent del Rassemblement National Marine Le Pen ha demanat en la seva primera compareixença el vot a la segona tanda de tots els qui estan contra Macron, amb independència de la seva ideologia i ha dit que s'hi presentarà no com la candidata del seu partit sinó amb la voluntat d'aplegar tots els descontents amb l'actual president de la república.

20.29h

El candidat del Partit Comunista també demana el vot per Macron

El candidat del Partit Comunista, Fabien Roussel, s'ha sumat a altres candidats demanant el vot per Macron. Roussel només ha obtingut el dos per cent dels vots.

20.27h

La participació a Catalunya Nord es superior a la de l'estat

La participació a la Catalunya Nord, amb dades de les cinc de la tarda, és del 68,18 % superior a la mitjana estatal.

20.21h

Valérie Pécresse i Anne Hidalgo demanen el vot per Macron

La candidata d'Els Republicans i la del Partit Socialista han parlat en públic i han demanat els seus electors de votar per Macron a la segona tanda.

20.06h

El sondatge de Le Monde dóna la victòria a Macron

El sondatge del diari Le Monde dóna també la victòria a Macron amb un 28 per cent del vot. seguit de Le Pen amb un 24.

20.04h

El sondatge de BFMTV dóna la victòria a Macron.

Les enquestes a les vuit del vespre han atorgat la victòria a Macron, que disputaria la presidència a la segona tanda amb Marine Le Pen.

Segons el sondatge de BFMTV, Macron obté el 28.50 per cent dels vots, Le Pen el 24,20, Mélenchon, el candidat de la França Insubmissa, sorprèn amb un 20 per cent i Zemmour es queda només amb el set per cent.

La resta de candidats queden molt enrere.

18.54h

Empat tècnic entre Macron i Le Pen segons els primers sondatges

Amb les urnes a punt de tancar, alguns mitjans ha començat a publicar sondatges a peu d'urna. És el cas de La Libre Belgique, que estima un 24% dels vots per a tots dos candidats. Per la seva banda, Mélenchon aconseguiria un 19% i restaria a les portes de la segona volta. Valérie Pécresse i Éric Zemmour, no arribarien al 10%.

17.11h

La participació a les 17.00 és de quatre punts menys que no el 2017

A les 17.00 la participació en la primera volta de les presidencials franceses és del 65%, 4,4 punts menys que no en els comicis del 2017. La participació ha estat del 25,48% al migdia, tres punts menys que no pas ara fa cinc anys (28,5%).

Al Departament dels Pirineus Orientals, on és integrada Catalunya Nord, la participació és del 68,38%, tres punts per sobre de la mitjana estatal. El 2017 la participació havia estat lleugerament superior, del 69,78%.

17.00h

Llargues cues al Camp Nou per a votar en les eleccions presidencials franceses

La primera volta de les eleccions presidencials a l'estat francès ha congregat avui centenars de persones al recinte del Camp Nou de Barcelona que volien participar-hi. L'Auditori 1899 del Camp Nou és un dels quatre punts de votació habilitats perquè nord-catalans i francesos que viuen a Catalunya puguin votar.

Segons dades de l'IDESCAT corresponents la 2020, n'hi ha 62.187 a Catalunya, 17.792 dels quals a la ciutat de Barcelona, segons dades de l'ajuntament actualitzades el gener del 2021.

13.24h

Macron, el darrer candidat a votar

Ja han votat gairebé tots els principals candidats, excepte el president francès, Emmanuel Macron. Els candidats ultradretans Éric Zemmour i Marine Le Pen han votat en col·legis electorals de París i del Pas de Calais, respectivament, i la candidata dels Republicans, Valérie Pécresse, a Vélizy-Villacoublay, al nord de l'estat francès. El candidat presidencial de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha votat a Marsella.

12.31h

Les primeres dades confirmen una participació a la baixa

El Ministeri d'Interior francès ha comunicat les primeres dades de participació. Un 25,4% dels electors han anat a les urnes. És una dada més baixa que no en les darreres eleccions. El 2017 (28,5%), el 2012 (28,30%) i el 2007 (30,8%). A les eleccions del 2002, que van tenir una participació final molt baixa, a aquesta hora n'hi havia hagut un 21,3%.

11.06h

El primer ministre, Jean Castex, ha estat matiner i ja ha votat a Prada de Conflent (Conflent), d'on era batlle abans de fer el salt a París.

11.04h

La votació, en marxa. Vegeu algunes imatges de la jornada electoral que es viu a l'estat francès.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

10.24h

Catalunya Nord vota en unes eleccions presidencials franceses amb moltes incògnites i poques certeses

Catalunya Nord vota avui en la primera volta de les eleccions presidencials franceses, que si no hi ha cap terrabastall històric, no serà conclusiva i caldrà tornar a les urnes en un parell de setmanes. Us expliquem ací les claus de les eleccions.

09.53h

Obren els col·legis electorals

Els col·legis electorals han obert a les 8.00 i tancaran a les 19.00. L'abstenció pot ser una de les protagonistes de la jornada i que superi el 27% del 2002. Aquesta circumstància pot donar més força a Le Pen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any