La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha ordenat a la Generalitat de renovar cautelarment concerts educatius a dos col·legis privats, Saint Patrick School SL i La Salle. Aquestes resolucions s’uneixen a dos casos anteriors coneguts la setmana passada, els del col·legi Domus de Godella i La Puríssima de València.

En concret, el tribunal estima els recursos interposats pel col·legi Saint Patrick School SL, al qual s’atorguen provisionalment tres unitats de 3, 4 i 5 anys, i l’Instituto de los Hermanos de las Escuelas Cristianas (La Salle), sector València Palma i l’Associació de Pares i Mares del Col·legi La Salle Alcoi, al qual es concedeix la cautelar sobre quatre unitats de batxillerat.

En tots dos casos, el TSJ exigeix als centres privats una caució: el dipòsit d’un import equivalent als diners que reben de la Generalitat per a admetre alumnes per als quals no hi ha plaça en la pública, import que, al costat dels corresponents interessos, tinguin dret de recuperar l’administració autonòmica en el cas que es desestimi el recurs contenciós administratiu interposat pels col·legis contra la resolució que acorda la no renovació dels concerts.

Amb aquestes resolucions, els magistrats estableixen que els centres continuïn rebent finançament públic fins que el tribunal resolgui si la decisió de la Generalitat de no renovar aquests concerts és ajustada a dret, segons que informa l’alt tribunal en un comunicat.

‘Seguretat jurídica i unitat de doctrina’
En les interlocutòries, la sala apel·la a la doctrina del Tribunal Suprem com ja va fer en dues resolucions anteriors, en què ordenava la pròrroga provisional dels concerts educatius amb els col·legis Domus i La Purísima-Franciscanas, als quals ha concedit cautelarment el batxillerat concertat. Ara es pronuncia en el mateix sentit per ‘seguretat jurídica i unitat de doctrina’.

Els magistrats es basen en una interlocutòria del Suprem, que el juny de 2015 ja va avalar la suspensió cautelar de la denegació d’un concert educatiu que ‘posa fi a una situació jurídica preexistent i favorable per al particular’ amb la finalitat ‘d’evitar que la interrupció de l’avantatge del qual gaudia el particular no resulte irreversible i faça així perdre l’efectivitat a una eventual sentència estimatòria’.

La sala fa una ponderació dels interessos en conflicte i valora els perjudicis que es causaria als centres, els escolars i les famílies de no suspendre’s la decisió administrativa aprovada el passat mes de maig, amb el curs a punt de començar. ‘Es privaria d’efectivitat la futura sentència que sobre el fons recaiguera quant a aquesta curs escolar, sentència que, de ser estimatòria, mancaria de cap eficàcia’.

La interlocutòria assenyala que ‘l’interès general al qual es referix la llei jurisdiccional no pot ser simplement el de l’administració’, però imposa als centres l’obligació d’avançar l’import que tindria dret de recuperar la Generalitat Valenciana en el cas que la resolució fos confirmada per la justícia.

En el cas de l’Institut dels Hermanos de las Escuelas Cristianas, la secció quarta de la sala del contenciós la renovació del concert educatiu sol·licitat per a quatre unitats de batxillerat compreses entre els cursos 2017/2018 i 2020/2021. Per la seva banda, el col·legi Saint Patrick School recupera provisionalment tres unitats (un aula de 3 anys, una de 4 i una de 5) per al mateix període.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]