El termini de prescripció de delictes per abús de menors començarà a comptar quan el denunciant faci 30 anys

El consell de ministres espanyol aprova l'avantprojecte de Llei de Protecció de la Infància i l’Adolescència

VilaWeb
ACN
09.06.2020 - 11:46
Actualització: 09.06.2020 - 13:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El termini de prescripció de delictes per abús de menors començarà a comptar quan el denunciant tingui 30 anys, i no 18, com passa actualment. Així ho recull l’avantprojecte de llei de protecció de la infància i l’adolescència davant de la violència que ha aprovat el consell de ministres espanyol. La mesura, que busca protegir els drets dels menors en un sentit ampli, és una de les reivindicacions històriques dels col·lectius de víctimes d’abusos sexuals. També fixa el deure de tots els ciutadans a denunciar de manera immediata l’existència d’indicis de violència exercida sobre menors i crea la figura del ‘coordinador de benestar i protecció’ a totes les escoles i instituts.

L’avantprojecte de llei estableix protocols d’actuació quan hi hagi indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere, suïcidi, autolesió i qualsevol altra forma de violència. Sobre el ciberassetjament, crea un canal específic de denúncia davant de l’Agència espanyola de protecció de dades i marca la retirada ràpida d’internet de continguts, a més de crear nous tipus delictius en violències exercides per mitjans tecnològics, com ara promoure trastorns alimentaris o suïcidis via internet.

D’altra banda, crearà unitats especialitzades dins de les forces policíaques de l’estat espanyol i es donarà formació específica en drets fonamentals de la infància a tots els professionals que tinguin contacte habitual amb nens. A més, també es generaran nous espais de formació per a jutges i fiscals i s’evitarà que víctimes menors de 14 anys hagin de declarar de forma reiterada. L’avantprojecte de llei també estableix protocols de prevenció obligatoris als centres de menors, amb plans específics de prevenció i detecció avançada davant possibles casos de tràfic de menors amb finalitats d’explotació sexual.

Diverses entitats, com la fundació Vicki Bernadet, havien demanat la tramitació d’urgència de la llei i havien reclamat també que el termini perquè els delictes prescriguin comencés a comptar a partir dels 40 anys del denunciant, i no dels 30 com preveu la llei.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes