ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges de Catalunya ha reclamat que s’adoptin les mesures necessàries per evitar el “col·lapse” del servei de tramitació de DNI i passaport. Rafael Ribó reclama a l’Administració que garanteixi que el sistema de cita prèvia s’ajusta a la demanda real. Segons indica, la majoria de comissaries catalanes no assignen cita fins a la segona quinzena d’agost. A Barcelona, aquesta situació duu la gent a dormir a la porta de les oficines per aconseguir un dels números limitats que la Policia atorga diàriament als ciutadans sense cita prèvia.

Entre aquestes mesures, proposa contractar personal temporal de reforç o nomenar funcionaris interins. També destaca que calen recursos econòmics suficients per incentivar que els treballadors facin hores extraordinàries per atendre les demandes i així es pugui desbloquejar el sistema. En aquest sentit, considera que cal buscar solucions efectives mentre no es faci efectiva la convocatòria de places per al Cos Nacional de Policia. Tot i que l’inici del període estival comporta cada any un increment en la demanda de tràmits de gestió, el Síndic destaca que enguany s’hi ha d’afegir que el 2017 caduquen els primers DNI electrònics i que ara s’han de renovar. També s’han detectat problemes tècnics en el programari de l’aplicació informàtica, la qual cosa endarrereix, encara més, la tramitació d’aquests documents. A aquesta situació, s’hi afegeix el decrement en el nombre d’efectius que treballen a les oficines de tramitació perquè s’inicien els torns de vacances. Amb motiu de la investigació, s’ha comprovat la disponibilitat de cita prèvia a les comissaries de Lleida, Tarragona i Girona. En totes aquestes, llevat de l’oficina de Les (Vielha), amb una cita disponible a partir del 3 de juliol; la de Figueres, amb una cita disponible a partir del 31 de juliol, i la de Camprodon, amb cita disponible a partir del 13 de juliol, les cites es programen per a mitjan agost. En el cas de l’oficina de Reus, s’informa que “aquesta oficina no té cites disponibles”. Crida l’atenció que l’oficina del carrer Muntaner, de la ciutat de Barcelona, i la d’Igualada, mostressin disponibilitat a partir del 19 de juny.El Síndic també ha tramès aquestes consideracions al Defensor del Poble perquè, si ho considera oportú, obri una actuació.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]