El segrest de les Corts Valencianes, un dany col·lateral de la barrancada

  • El PP i Vox anestesien l'activitat parlamentària per evitar l'exposició de Carlos Mazón  

VilaWeb

Segrest, opacitat, censura, o vedat privatiu de cacera són alguns dels adjectius amb què els partits de l’oposició a les Corts Valencianes qualifiquen el funcionament de la cambra. La membre de Vox Llanos Massó, de presidenta, ajudada pel veterà diputat del PP Alfredo Castelló, de vice-president, controlen el calendari amb mà de ferro. Especialment, d’ençà de la gota freda del 29 d’octubre de 2024. La cambra legislativa s’ha afegit a la croada de protegir el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que d’ençà d’aquell dia no pot moure’s amb normalitat pel país.

Vaja a on vaja, i per més controlat que semble l’acte, sempre hi ha algú disposat a demanar-li, a crits, que dimitesca. Això l’incomoda a ell i obliga el seu gabinet a trobar la manera d’amagar-lo i preservar-lo. Com els espies o els delinqüents, no perden mai de vista la porta per on, si cal, hauran de fugir.

Amagat i protegit

A les Corts Valencianes també l’amaguen i li eviten, tant com poden, l’exposició pública. Carlos Mazón escatima la seua presència al lloc on, pomposament, es diu que rau la sobirania popular. Amb la col·laboració còmplice i necessària de Vox, que presideix la cambra, s’han limitat al mínim possible els plens o les sessions de control. De fet, Mazón va tardar més de quinze dies a anar a les Corts a donar la seua versió dels fets del 29 d’octubre, i la primera sessió de control després del desastre no la va tenir fins al 28 de novembre. Un mes després de la barrancada.

En aquestes sessions, l’oposició posa Mazón davant l’espill. Ha de debatre cos a cos amb José Muñoz i Joan Baldoví, que li demana una vegada i una altra que dimitesca i que reta comptes, que explique on era durant les hores més dures del 29 d’octubre, quan mig país s’ofegava. Mazón fuig d’estudi i engega la tàctica del ventilador, però no pot evitar el desgast de la difusió dels intercanvis verbals o la imatge dels diputats mostrant cartells en què li demanen la dimissió.

Un ple condensat

Més recentment, el ple per a aprovar el pressupost, que habitualment dura dos dies, enguany s’ha reduït a una sola jornada maratoniana. Va ser el dia 28 de maig, la vespra que es complís el setè mes de la gota freda. El gabinet del president no va voler exposar-lo a l’escrutini públic el mateix dia de l’efemèride, quan hi havia una vaga general i una manifestació convocades. I amb totes aquestes prevencions, el president tan sols hi va ser de vesprada, a les Corts. De matí tenia un acte a Alacant. Carlos Mazón va arribar a les Corts més d’una hora tard sobre l’horari previst per l’agenda oficial facilitada pel gabinet de premsa. Mazón entrava i sortia de l’hemicicle i no estalviava les gesticulacions, com la de la fotografia que encapçala aquest article.

Calendari buit

Fa tan sols uns quants dies, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, denunciava que durant tot el mes de juny es faria un sol ple i quatre comissions. És el ple que començarà dimecres i s’acabarà dijous i que inclourà sessió de control al president. Serà la setena d’ençà del 29 d’octubre. Compromís va proposar de fer un altre ple abans no s’acabàs el mes, però la majoria de la mesa ho ha impedit.

El síndic socialista, José Muñoz, també ha criticat durament aquestes absències del president i la pràctica paràlisi parlamentària.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La comissió de la gota freda, al ralentí

La paràlisi de les Corts no solament se centra en l’escassesa de plens. La comissió d’investigació sobre la gota freda, que es va constituir el 27 de gener, encara no té calendari per a començar a escoltar els compareixents. Per a garantir-se el control absolut sobre el contingut, el calendari i els testimonis cridats a declarar, el PP i Vox van pactar que fos la diputada ultra Míriam Turiel qui la presidís. També es garantien una lentitud que a parer dels dos grups de la majoria els era beneficiosa. Amb prou feines s’ha reunit per aprovar el pla de treball. Tots aquests mesos, hi ha hagut peticions de documentació a organismes equivocats, l’aprovació dels compareixents, resolució de dubtes jurídics, etcètera. La darrera sessió va ser divendres passat, però és que l’anterior havia estat el 5 de maig. Una qüestió que encara no ha resolt la comissió és de quina manera hi participaran les associacions de víctimes. Divendres van rebre la llista amb les disset associacions registrades a la Conselleria de Justícia i es van comprometre a convidar-les totes. Les més nombroses i actives fins ara, que també són les més crítiques amb el president Mazón, consideren que és una maniobra per a diluir-ne el protagonisme. En tot cas, segons que ha denunciat la diputada de Compromís Isaura Navarro, la intenció del PP i Vox és adormir la comissió en una letargia que dure tot l’estiu i començar la feina a partir del setembre.

Això farà que la cambra parlamentària del lloc on hi va haver la gota freda siga la darrera a investigar-la. Fa mesos que van començar tant la de la Diputació de València com la del senat espanyol, també controlades pel PP, i és a punt de començar la que s’ha constituït al congrés espanyol, aquesta controlada pel Partit Socialista.

Una composició de la mesa inèdita fins ara

El control ferri que el PP i Vox fan de les Corts ha estat possible d’ençà del començament de la legislatura perquè tenen majoria de la mesa. El mes de març això s’ha accentuat perquè, gràcies a aquesta majoria, el Partit Socialista ha perdut la representació en l’òrgan de direcció de les Corts per primera volta a la història. Va passar quan la diputada socialista Gabriela Bravo, que ocupava la vice-presidència segona, va renunciar a l’escó en deixar la política i tornar a la fiscalia. A l’hora de nomenar la successora, els socialistes van proposar María José Salvador, però el PP i Vox es van negar que la substitució fos automàtica. En canvi d’acceptar Salvador, el PP demanava que els socialistes s’asseguessen a negociar les vacants en els òrgans estatutaris com ara el Consell Jurídic Consultiu, la Sindicatura de Comptes i el Consell Valencià de Cultura. En alguns casos, alguns càrrecs fa tres anys que estan en funcions i uns altres encara més. Els socialistes van considerar que això era un xantatge i no ho van acceptar. El resultat va ser el nomenament de Magdalena González, del PP, com a vice-presidenta segona. Ara, l’única membre de la mesa que no és membre de la majoria de govern és Maria Josep Amigó, de Compromís.

Denúncia contra l’opacitat i la censura

El mes passat, els síndics i els diputats del PSPV i de Compromís van fer un acte de protesta simbòlic al pati de les Corts per denunciar el que consideraven l’opacitat i les pràctiques de censura que la majoria exercia en la mesa a mans de Vox. Diuen que arran de la gota freda del 29 d’octubre controlen molt més les proposicions i les preguntes de l’oposició, i entorpeixen la tasca de control al govern. Primer, convocant menys plens que no és habitual, i també retardant les preguntes amb resposta escrita que l’oposició té dret de formular al govern. En concret, les que tenen a veure amb la petició d’informació relacionada amb les activitats de Carlos Mazón el 29 d’octubre mateix.

En alguns casos, les preguntes formulades són retornades a l’oposició sense tramitar amb la petició que siguen redactades d’una altra manera. Unes altres voltes s’aplica el reglament de manera dubtosa, però com que tenen una majoria tan àmplia, ha esdevingut un mur moltes voltes infranquejable. Els síndics Baldoví i Muñoz consideren que això és pervertir el funcionament de la cambra i menystenir centenars de milers de persones que han votat els seus partits.

El Vint-i-cinc d’Abril

De manera arbitrària i sense consultar-ho a la junta de portaveus, en què sí que participen tots els grups, la presidenta Llanos Massó, va decidir que enguany les Corts no celebrarien el Vint-i-cinc d’Abril. Aquest dia es fa un acte a la cambra per recordar la batalla d’Almansa i es lliuren les distincions Francesc de Vinatea. Massó va decidir que no hi havia res a celebrar pel que va qualificar de “polarització política actual, la crispació i, sobretot, pel drama de la gota freda”. L’any passat el PP i Vox ja van vetar el premi Guillem Agulló, que es lliurava a una persona que hagués destacat per la seua lluita per les llibertats, el pacifisme i l’antiracisme.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor