El sector immobiliari europeu, el preferit de les bandes criminals per a emblanquir diners

  • A la Unió Europea hi ha 821 grups criminals importants, amb un total de més de 25.000 membres, segons un informe de l'Europol

VilaWeb
La Directora Executiva d'Europol, Catherine De Bolle, parla durant la presentació del mapa de xarxes criminals d'Europol, a Brussel·les (Fotografia d'Olivier Hoslet)
The Washington Post
08.04.2024 - 21:40

Bloomberg · Max Ramsay

Més d’un terç de les xarxes criminals més potents de la Unió Europea (UE) emblanqueixen els seus guanys amb el sector immobiliari, segons un informe sobre el crim organitzat a tota la zona.

L’Europol, l’agència de la UE per a la cooperació policial, ha confirmat que, dels grups criminals que representen l’amenaça més gran, el 41% fa servir la compra de propietats per a emblanquir els seus ingressos il·lícits. Els articles de luxe i els negocis en efectiu, com l’hoteleria i les criptomonedes, també són alguns dels mètodes populars que fan servir, però en menor escala.

“No hi ha gairebé cap actor del crim greu i organitzat que no estigui vinculat, d’una manera o d’una altra, a un sector de l’economia legal, ja sigui per a cometre l’activitat criminal, per a dissimular l’activitat criminal o per a emblanquir els seus guanys criminals”, diu l’informe.

L’Europol ha fet un mapa de la criminalitat organitzada dins la UE, en un moment en què lluitar contra el crim organitzat enmig de la violència relacionada amb les drogues en uns quants estats membres, com Bèlgica i Suècia, i les confiscacions rècord de cocaïna al segon port més gran d’Europa, el port d’Anvers.

L’informe identifica 821 grups criminals, amb un total de més de 25.000 membres, que representen el risc més important per a la UE, i adverteix que són capaços d’infligir “danys significatius a la seguretat interna, l’estat de dret i l’economia” de la Unió.

Aquestes bandes són grups sense fronteres, internacionals, i la seva activitat més comuna és el tràfic de drogues: la meitat d’aquestes bandes està implicada en el comerç il·legal de narcòtics, segons l’informe.

Els grups criminals també estan implicats en activitats com ara fraus diversos, delictes immobiliaris, contraban de migrants i tràfic de persones.

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any