El professorat universitari català cobra “a nivells dels anys 80” descomptant la inflació

  • Les universitats catalanes perden l'equivalent al 23% de professors en cinc anys

VilaWeb
Redacció
27.09.2016 - 14:22

Les universitats catalanes perden l’equivalent al 23% de professors en cinc anys

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

La retribució del professorat universitari català se situa “a nivells dels anys 80” si no es té en compte la inflació, segons l’informe ‘El professorat universitari a Catalunya’ de l’Observatori Sistema Universitari (OSU), presentat aquest dimarts i que descriu les plantilles del personal docent i investigador (PDI) de les universitats públiques entre els cursos 2004/2005 i 2014/2015, en les quals han detectat un augment de la temporalitat.

Un catedràtic d’universitat cobrava el 1988 entre 25.000 i 30.000 euros de mitjana, xifra que ha augmentat el 1991 amb la reforma retributiva a l’alça fins a 40.000 euros –35.000 en euros constants de 1988– i que se situa el 2015 en al voltant de 80.000 euros –el que equival a uns 30.000 euros del 1988–, seguint una tendència semblant els titulars d’universitat i els titulars d’escoles universitàries.

Una de les autores de l’estudi i professora de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Vera Sacristán ha assegurat que si es descomptés la inflació les retribucions estarien a nivells anteriors a l’augment del 1991.

Un altre dels aspectes que recull l’estudi és el descens en les plantilles de personal docent i investigador (PDI) a partir del 2010, en què, en termes de persones equivalents a temps complet, s’ha produït un descens del 23% en cinc anys.

L’informe alerta que el gruix de les plantilles ja no està constituït per professorat funcionari, que passa del 52% del PDI al 37% en la dècada estudiada –reduint-se sobretot en les de la primera fase de la carrera laboral com a lector–, i que mentre que en el curs 2004/2005 el 54% de la plantilla era estable, al 2014/2015 s’ha reduït al 49%, per la qual cosa se supera el màxim del 40% permès per a PDI temporal.

Sacristán ha assenyalat que la substitució de professorat funcionari per afegit no s’està donant i que, abans de les limitacions de la taxa de reposició, aquesta ja era lenta per motius econòmics i per la “lentitud” de la cobertura de places amb el pla Serra Hunter.

“PRECARIETAT PROGRESSIVA”

L’autora de l’estudi i professora d’Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Paula Veciana ha remarcat que hi ha una “precarització progressiva” per la disminució d’efectius i la major temporalitat, en una tendència que s’aprecia de manera semblant en totes les universitats públiques catalanes.

L’estudi d’OSU també assenyala que la proporció de contractes a temps parcial ha crescut del 35% al 47% en aquest període i, segons ha explicat el col·laborador de l’estudi i professor d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB) Alfonso Herranz es fa un “ús inadequat” de la figura del professor associat i el professor visitant per cobrir necessitats docents.

Ha alertat d’una reducció de les incorporacions de personal predoctoral i postdoctoral, assenyalant que els contractes d’ajudants són “gairebé testimonials” i les ajudes predoctorals han anat disminuint, de la mateixa forma que ho ha fet el creixement del professorat lector i la contractació de joves investigadors per la via de convocatòries estatals o autonòmiques.

“DETERIORAMENT” QUALITAT INVESTIGADORA

Ha afirmat que malgrat la precarietat detectada del PDI no s’ha percebut un “deteriorament” de la qualitat investigadora, però ha alertat de les conseqüències de no incorporar a personal jove o fer-ho en condicions dolentes.

En el curs 2014-2015, el 46% de la plantilla tenia una edat de 50 anys o més, mentre que el menor de 30 anys suposava el 2,5%, quan una dècada abans era del 5%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any