El president del parlament flamenc, Jan Peumans, ha reiterat les crítiques contra l’estat espanyol. Ha dit que l’empresonament dels presos polítics és ‘inadmissible’. I ha afegit: ‘El govern espanyol és incapaç de complir les condicions per a formar part d’una Europa democràtica.’

Peumans va desfermar una crisi diplomàtica entre Bèlgica i Espanya quan va enviar una carta a la presidenta Forcadell a la presó del Mas d’Enric. En la carta, expressava les mateixes opinions. Tot seguit, el ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borell, va cridar a consultes l’ambaixador belga a Madrid.

‘Tancar polítics és un acte de violència’, ha dit Peumans, que ha participat en la inauguració d’una exposició sobre el procés al parlament flamenc. L’exhibició, a càrrec de la fotògrafa Dolors Gibert i el periodista Carles Gorb, recull els moments clau del procés d’ençà del 2010.

Així mateix, Peumans ha fet referència a la violència policíaca durant el primer d’octubre: ‘Les veritables urnes democràtiques són el símbol de la voluntat del poble i, per tant, la violència és totalment fora d’ordre quan parlem del naixement de la democràcia.’

En referència a Carmen Forcadell, ha dit: ‘És inadmissible que faci gairebé un any que és rere els barrots, separada de la seva família i dels seus amics, perquè ha intentat exercir un dret democràtic.’ Sobre l’empresonament i l’exili de la resta del govern, ha dit que era ‘xocant’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb