El president del Comitè Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas, avisa que les administracions regionals i locals necessiten urgentment el fons de la Unió Europea (UE) per fer front a la crisi causada per la covid-19. ‘Temem que sigui molt poc i molt tard. És del tot necessari que ens moguem de pressa. La idea no és finançar runes’, remarca en una entrevista a l’ACN el president de l’organisme que representa les autoritats subestatals. Per a Tzitzikostas, del partit conservador Nova Democràcia i governador de Macedònia Central, l’únic pla europeu per a la recuperació econòmica que pot tenir èxit és un que sigui ‘descentralitzat’. ‘Centralitzar és una idea errònia’, diu.

‘La UE ha de donar més competències a les regions i les ciutats perquè siguin més eficients’, diu Tzitzikostas. Critica que els estats no tenen ‘suficientment’ en compte les regions en el disseny dels plans per a la recuperació: les autoritats regionals i locals hi haurien de tenir un rol central perquè són les que poden donar una millor resposta a les ‘necessitats reals’ dels ciutadans.

En el cas de Catalunya, el president del Comitè Europeu de les Regions destaca que és un dels territoris europeus més colpejats per la crisi de la covid-19 per la seva ‘forta dependència’ del turisme.

‘Un pla per a la recuperació amb èxit ha de ser descentralitzat’

‘El paper de les regions ha estat crucial no només en la gestió de la pandèmia en qüestions sanitàries, sinó també en la crisi econòmica’, destaca Tzitzikostas, tot remarcant la feina ‘enorme’ de les entitats regionals i locals durant la covid-19.

En aquest sentit, alerta sobre la tendència a la recentralització a què va portar la pandèmia els primers mesos, però constata que ‘la tendència canvia ara’. ‘La UE s’ha adonat que les regions i les ciutats poden tenir un major rol en la gestió de la pandèmia i la recuperació’, indica.

Per a Tzitzikostas, cal ‘més descentralització’ a la UE. ‘Pressionem la UE perquè sigui conscient que un pla per a la recuperació amb èxit ha de ser descentralitzat, no al revés’, subratlla.

‘Amb els fons europeus fem projectes reals que afecten la vida de la gent. És molt més obvi per als ciutadans veure com la UE afecta la seva vida’, assenyala, i per això demana més participació de regions i ciutats en l’elaboració dels plans per a la recuperació.

‘Necessitem més participació no perquè creiem que és bo per a les administracions regionals, sinó perquè creiem que és bo per als ciutadans. La idea és simple: sabem molt millor què fer amb els diners per abordar els problemes’, remarca.

Creu que el tancament de fronteres va ser un ‘error’ perquè ‘no és una solució a cap crisi’. ‘Va colpejar l’essència de la solidaritat europea’, indica, i defensa que davant les crisis la UE necessita ‘més cooperació’ i ‘participació de la societat, les ciutats i les regions’.

Reformar la UE per donar més poder a les regions

Tzitzikostas creu que la UE ha d’avançar cap a un sistema de govern ‘multinivell’ que permeti a les institucions europees, els estats i les regions treballar ‘mà a mà’. ‘Cal que canviï la democràcia europea i la manera en què funciona la UE. Que els tres nivells treballin mà a mà és l’única solució’, conclou.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.