L’economia catalana va perdre un 11,4% del PIB el 2020 per l’efecte de la crisi de la pandèmia, segons les dades avançades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). La xifra és pitjor que l’estimació del PIB de la Unió Europea, que preveu una caiguda del 6,4%, i també és més dolenta que la registrada a l’estat espanyol, on la davallada és de l’11%. El quart trimestre de l’any, el PIB va recular un 9,6% respecte al mateix període del 2019, respecte al 9,1% de l’estat espanyol i el 4,8% de la UE. A més, entre octubre i desembre, l’economia va tornar a perdre ritme després de repuntar en els mesos d’estiu: el PIB intertrimestral és del -0,5% a Catalunya.

L’evolució del PIB català durant el 2020 ha estat condicionada per la pandèmia i, en especial, els seus efectes en la mobilitat i l’activitat. Segons l’Idescat, la reducció de l’activitat en construcció ha estat del 15,5% i la de serveis de l’11,6%.

El turisme i la mobilitat, amb tots els subsectors que en depenen, com l’hostaleria, els transports, les agències de viatges, les activitats artístiques i culturals, s’han vist molt afectats per la situació i tenen reduccions importants d’activitat. En canvi, però, hi ha grups del sector servies com els postals, la informàtica, les telecomunicacions, la seguretat o la neteja que han vist disparada l’activitat respecte a l’any anterior i, en alguns casos, fins i tot l’any superat. Així mateix, segons l’Idescat, les activitats a les administracions públiques han estat estables i han incrementat la seva aportació positiva en el sector serveis.

La indústria ha patit una reducció del 9% del seu valor respecte al 2019, malgrat que els tres motors del sector s’han vist afectats per la pandèmia de manera desigual. L’alimentació i la química han mantingut un notable grau d’activitat mentre que la fabricació de vehicles de motor ha caigut per culpa de la reducció de la demanda. Finalment, el sector agrari ha disminuït un 2,4%.

Si es miren amb més detall les dades del quart trimestre, es percep una recuperació de l’activitat industrial i un empitjorament de la construcció i els serveis, aquests últims impactats per les noves restriccions. La construcció recula un 15,5%, cinc punts més respecte al trimestre anterior, i els serveis un 10,8%, prop d’un punt més. En canvi, l’agricultura millora lleugerament i només cau un 0,8%, mentre que la indústria ho fa en un 5,5%, lluny del 7,8% del tercer trimestre.

L’Idescat atribueix la caiguda en el sector serveis el quart trimestre a la davallada en restauració, hoteleria i transport aeri, que a l’estiu havien aconseguit recuperar-se parcialment i que en els tres últims mesos de l’any han tornat a veure com els queia la facturació.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.