La diputada dels Verds alemanys Katja Dörner ha demanat per escrit a la cancellera Angela Merkel sobre què opina dels presos polítics catalans. La primera pregunta diu: ‘Com avalua el govern federal la qüestió de drets humans dels presos catalans que fa mesos que són en presó preventiva? Els drets humans dels presos seran garantits sota la llei internacional?’

A més, li ha demanat ‘quines conclusions treu el govern alemany de la petició d’Amnistia Internacional que els presos catalans que són en presó preventiva de fa mesos hagin de ser alliberats immediatament, car no hi ha justificació per a la detenció i l’acusació de rebel·lió és infundada.’ ‘Com hi pensa actuar el govern alemany?’, hi afegeix.

El govern alemany hi ha respost de manera diplomàtica, sense comprometre la relació amb l’executiu espanyol. A la primera pregunta, ha respost que ‘com a membre de la Unió Europea, Espanya té el respecte de l’estat de dret i els principis democràtics. Espanya és un estat de dret on s’apliquen els drets fonamentals acordats en la Unió Europea. El govern espanyol reconeix expressament aquests valors comuns europeus.’ Diuen que és per això que ‘en aquest context, el govern federal assumeix que els presos catalans detinguts a Espanya seran sota l’estat de dret i els seus drets fonamentals garantits internacionalment, respectats’.

La resposta de la segona pregunta diu que ‘el govern federal considera que la qüestió catalana és un afer intern espanyol, que s’ha de resoldre políticament d’acord amb l’actual constitució espanyola i els principis democràtics’. ‘Com ja hem dit’, afegeixen, ‘Espanya, com a membre de la Unió Europea, s’ha compromès a respectar l’estat de dret i els principis democràtics. En aquest context, el govern federal alemany no té opinió en la qüestió sobre la justificació de de l’empresonament.’ I acaba: ‘Aquestes decisions són responsabilitat de la judicatura espanyola.’

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb