El parlament exigeix al govern espanyol d’investigar el Catalangate

  • La declaració l'han signat ERC, JxCat, la CUP els Comuns, mentre que el PSC finalment no ho ha fet

VilaWeb
Redacció
21.04.2022 - 11:18
Actualització: 21.04.2022 - 12:17

El Parlament de Catalunya ha reclamat que el govern de l’estat espanyol investigui amb la màxima celeritat i transparència l’espionatge als membres de l’independentisme afectats pel Catalangate. Ho ha fet en una declaració de la junta de portaveus que han signat ERC, JxCat, CUP-NCG i En Comú Podem. El PSC n’ha quedat fora encara que fonts del grup parlamentari han dit a l’ACN que tenien disposició per a l’acord, però que els han tombat les esmenes que havien proposat.

En el text, els signants també demanen que el govern espanyol assumeixi les responsabilitats a tots els nivells necessaris. També es comprometen a protegir i preservar els drets dels afectats i personar-se en les causes que s’obrin arran de les denúncies de les víctimes.

A la declaració de la junta de portaveus, el parlament condemna l’espionatge polític, que diu que suposa una flagrant vulneració de drets humans fonamentals reconeguts, tant en l’àmbit intern com internacional, com són el dret a la intimitat o el secret de les comunicacions. També manifesta el seu suport i tota la seva solidaritat a les almenys 65 persones que fins avui se sap que han patit aquest espionatge polític a través del Catalangate.

La iniciativa signada reclama l’adopció urgent per part de l’estat de les mesures per erradicar l’espionatge polític antidemocràtic, i garantir així que cap persona pugui ser víctima d’espionatge i persecució per defensar un projecte polític. Es reafirma el seu compromís democràtic de defensar els drets i llibertats de la ciutadania i, finalment, es compromet a protegir i preservar els drets de les persones espiades.

Les esmenes que reclamava el PSC

Els socialistes volien canviar, per exemple, que es parlés que l’espionatge anava contra la dissidència política o que es tracta d’una persecució per defensar un projecte polític. També volien eliminar la part del text en què es diu que és evident que en aquest cas, l’ús d’aquest programari continua emmarcat en la causa general contra l’independentisme, iniciada el 2017 per contrarestar un moviment pacífic, cívic i democràtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any