El País Valencià, el territori de l’estat amb menys finançament per habitant el 2015

  • Catalunya també és per sota de la mitjana de l'estat, mentre que les Illes són vuit punts percentuals per sobre, segons l'informe de Fedea

VilaWeb
Redacció
07.08.2017 - 18:27
Actualització: 07.08.2017 - 21:59

Un informe de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) sobre el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú, d’acord amb el criteri de competències homogènies per habitant, el 2015, confirma que el País Valencià és el territori amb menys finançament per capita. Concretament, té un finançament del 92,5%, 7,5 punts percentuals per sota de la mitjana estatal (100%). No obstant això, aquestes dades es troben tres dècimes per sobre de les del 2014. Catalunya també es troba per sota de la mitjana de l’estat, amb 98,2%, xifra que es troba sis dècimes per sobre de la de l’any anterior.

Pel que fa a les Illes, es troben per sobre de la mitjana de finançament per habitant, quant a competències homogènies per habitant i mateix esforç fiscal, amb un 108,4%, xifra que representa 1,5 punts percentuals de millora respecte del 2014.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que l’informe de Fedea ‘torna a donar la raó als valencians’, pel que fa a l’infrafinançament, i ha demanat que els pressupostos generals de l’estat del 2018 prevegin un nou model de finançament pel País Valencià.

Puig ha demanat ‘igualtat entre els ciutadans i singularitat entre territoris’ i que ‘no hi haja més discriminació’. Ha dit que l’infrafinançament no era un debat entre polítics, sinó una qüestió que feia referència a ‘la realitat de cadascun dels ciutadans’.

El portaveu d’Hisenda del PSPV a les corts, José Muñoz, ha dit que les dades de finançament per habitant no havien sorprès ningú i que tots els partits, menys el PP, eren conscients que el País Valencià és infrafinançat. Muñoz ha considerat que aquestes dades haurien davergonyir el president espanyol, Mariano Rajoy, el PP i els dirigents del PP del País Valencià ‘que defensen l’ofegament sistemàtic’ a què el govern espanyol sotmet el país.

El portaveu d’Hisenda ha destacat que, si la situació del territori no havia millorat, era perquè ni Rajoy ni Montoro no havien volgut. En aquest sentit, s’ha compromès a ‘alleugerir al màxim el compromís de reforma del sistema de finançament abans que s’acabi el 2017’.

Per la seva banda, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha insistit que els valencians ja estaven cansats de ‘ser sempre menys que els altres’ i ha recordat que aquest greuge de finançament es traduïa en ‘menys diners per a educació, sanitat, dependència, habitatge i polítiques actives d’ocupació’. A més, ha etzibat que arran de les decisions preses pels diferents governs espanyols, els valencians vivien pitjor.

En aquest sentit, Ferri ha exigit al PP i a Ciutadans que facin efectiu l’acord unànime de les Corts Valencianes, es modifiqui el sistema de finançament i que el govern espanyol retorni ‘tots els diners que deu’ als valencians.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any