Nadal serà diferent enguany, però és important celebrar-lo junts, si cal, en línia

  • Compartir la celebració, ni que sigui en línia, redueix l'estrès associat a la pandèmia

VilaWeb
Mhairi Bowe
20.12.2020 - 21:50

És evident que Nadal serà diferent, enguany. Els tancaments i les pautes de distanciament ja han limitat altres celebracions, com l’Eid i el Diwali. Sobretot, perquè moltes persones que normalment es reunirien aquesta època de l’any ja no ho podran fer. Però això no vol dir que hàgim d’abandonar les nostres celebracions. Reunir-se, fins i tot a distància o en grups més íntims, ens permet de participar en activitats rellevants per a les nostres identitats compartides. Participar en tradicions familiars i nacionals compartides fa créixer el nostre sentit d’identitat compartida, la connexió i, en darrera instància, el benestar.

El significat emocional

La intenció de fer Nadal enguany sembla que prioritza la celebració conjunta per sobre de la seguretat, fet que revela el significat emocional d’aquesta festa per a moltes persones. Un conjunt de noves proves en psicologia social ha demostrat que els grups socials, com les famílies, els amics, els col·legues i les comunitats, són essencials per a la salut i el benestar. Aquests grups són fonamentals per al nostre sentit del jo. Ens proporcionen recursos psicològics valuosos, incloent-hi sentiments de pertinença i acceptació. Ajuden a reduir les experiències d’estrès i proporcionen accés a l’ajut i el suport.

El fet que se’ns negui l’accés a aquests grups valuosos en un moment d’estrès com és la pandèmia implica una gran càrrega psicològica per a la gent, especialment per a aquells que ja són vulnerables. Potser per això no sorprèn que hi hagi un gran anhel de tornar a connectar-se amb aquestes fonts de fortalesa i familiaritat.

Tradicions compartides

A més de ser bons per a nosaltres, els grups socials també ajuden a satisfer les necessitats psicològiques. Una és la necessitat de continuïtat. Ser part d’un grup pot ajudar-hi, perquè permet a les persones de sentir-se part d’alguna cosa estable i predictible mitjançant el temps i la història. Creem i continuem les històries de les nostres famílies, comunitats i nacions compartint i transmetent la cultura de grup mitjançant narracions compartides, pertinences atresorades, rituals i tradicions.

Les festes i celebracions religioses encara són per a molts el cor de les tradicions compartides del grup. Fins i tot, en comunitats no religioses, esdeveniments com Nadal són valorats, formats i compartits en les famílies en les seves formes pròpies i úniques. A més, les amenaces globals a l’existència, com la pandèmia, no afecten tan sols l’aïllament i la solitud. També ens recorden la pròpia vulnerabilitat i creen una sensació de preocupació sobre el nostre futur compartit: una experiència que els psicòlegs anomenen “angoixa col·lectiva“.

Quan ens enfrontem a aquestes amenaces, mirem de reafirmar les nostres identitats culturals, nacionals i familiars i ens reconforta l’expressió de la tradició i la continuïtat col·lectiva. En particular, la promulgació d’aquestes tradicions pot desencadenar experiències compartides de nostàlgia que ens facin sentir connectats i revitalitzats. És reconegut que passar temps amb els éssers estimats pot ser encara més important, enguany.

Una escala més petita

Les proves suggereixen que estar junts per celebrar tradicions molt estimades com Nadal pot afirmar la identitat i fer créixer el benestar en aquests temps difícils. No obstant això, és possible compartir i gaudir de les tradicions familiars en grups familiars més petits. Investigacions recents suggereixen que aquesta podria ser una opció més segura, atès que estar junts en grups de família estesa pot comportar un perill més alt. Això és perquè tendim a sentir-nos menys vulnerables al voltant de les persones amb qui confiem i amb qui sentim una connexió, com els membres de la família. Aquesta experiència de connexió fa que sigui més probable tenir comportaments socials que comporten un risc per a possibles transmissions.

A mesura que ens endinsem en aquests dies festius inusuals, és encoratjador saber que reunir-se per Skype o Zoom pot impulsar també eficaçment el benestar, perquè ajuda les famílies i les comunitats a connectar-se, comunicar-se i donar-se suport mútuament. Els qui triïn unes festivitats més restringides o remotes poden trobar disponibles molts suggeriments per a adaptar-se a les rutines habituals.

Aquest 2020, és possible que les cerimònies religioses s’emetin en directe, que les fires se substitueixin per passeigs per veure les llums de Nadal del carrer, i que els jocs de taula d’havent sopat se substitueixin per concursos virtuals. Mentre ens esforcem per mantenir les tradicions i celebracions que ens uneixen, potser necessitem pensar de manera més creativa les formes de reunir-nos per compartir les nostres festivitats tradicionals i gaudir de les seves recompenses psicològiques.

Aquest article ha estat publicat originalment a The Conversation amb el títol “Christmas will be different this year – but it’s important to celebrate together, even online“.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any