El jutge decreta presó sense fiança per a Jordi Pujol Ferrusola

  • La decisió s'ha pres quan la fiscalia anticorrupció ha demanat presó incondicional

VilaWeb
ACN
25.04.2017 - 20:46
Actualització: 25.04.2017 - 22:02

El jutge de l’Audiència espanyola José de la Mata ha decretat presó provisional comunicada sense fiança per a Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l’ex-president de la Generalitat, després de prendre-li declaració sobre dinou operacions que suposadament va fer en el transcurs de les investigacions per provar d’ocultar a la justícia espanyola prop de trenta milions d’euros. És la primera vegada que l’Audiència envia a presó un dels membres de la família Pujol. De la Mata ha actuat d’acord amb el criteri de la fiscalia, que en les dues ocasions anteriors en què Pujol Ferrusola havia declarat a l’audiència no havia demanat l’ingrés a la presó. L’advocat de l’estat i l’acusació popular de Podem també havien sol·licitat la mesura de presó.

El jutge ha actuat després d’escoltar la declaració de Jordi Pujol Ferrusola, que en més de quatre hores d’interrogatori ha respost les preguntes de les parts. Ha argumentat que no havia fet operacions de ‘despatrimonialització’ –com indica l’informe que la UDEF va remetre al jutge–, sinó que va continuar gestionant els seus negocis a Mèxic i a l’Argentina, i que, majoritàriament, li havien causat pèrdues. Una argumentació que ha reiterat la seva defensa, que ha apuntat que els documents de la UDEF són mal confeccionats. Però ni la fiscalia anticorrupció, ni l’advocat de l’estat ni l’acusació popular de Podem no hi han estat d’acord.

Acabada la declaració, les tres acusacions han reclamat presó incondicional per a Pujol Ferrusola, fet que implica un canvi de criteri de la fiscalia, que en les dues declaracions anteriors, el 2012 i el 2016 no ho havia demanat mai. El jutge ha decretat un recés, i ha citat les parts a les set del vespre per comunicar la decisió. Durant aquesta estona ha permès a Pujol Ferrusola d’abandonar l’audiència, però li ha imposat com a mesura cautelaríssima la retirada del telèfon mòbil i de tots els aparells informàtics.

L’informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que ha motivat la compareixença apunta que Pujol Ferrusola va ocultar 30 milions d’euros des del començament de la investigació el 2012. Segons els investigadors, va desplegar des del 2012 una estratègia de despatrimonialització intencionada per ocultar actius de la família i impedir, d’aquesta manera, que l’audiència en decretés l’embargament en cas d’una condemna per aquest cas.

Inicialment, la UDEF va apuntar que Pujol Ferrusola –a qui el jutge considera encarregat de la gestió de la fortuna familiar a l’estranger– havia ocultat 14 milions d’euros en plena investigació, però més tard, en un informe de 93 pàgines, va elevar aquesta quantitat fins a gairebé 30 milions, ocultats mitjançant negocis jurídics ficticis, inversions no repatriades i pèrdues internacionals fictícies, segons el document.

Segons la UDEF, d’aquesta quantitat, 9,4 milions corresponen a negocis jurídics ficticis que va utilitzar per ocultar els diners a l’estranger. Uns 12,3 milions creu que són fruit d’inversions no repatriades i pèrdues internacionals fictícies. La resta, 8,1 milions d’euros, provenen de rendiments que no han estat declarats a la hisenda espanyola.

L’informe detalla dinou operacions. Pujol Ferrusola va utilitzar presumptament  una societat radicada a Mèxic, Ecrem, a més de donacions de 585.000 euros el 2014 a la seva filla Núria que es van traduir en la compra d’un bé immoble a l’empresa del seu pare, préstecs falsos i transferències a les societats mexicanes Forestales y Anzuelos Soluciones SA, com també la inversió de 5 milions de dòlars en un casino a l’Argentina.

L’última vegada que Pujol Ferrusola va comparèixer davant De la Mata va ser el gener del 2016. Aleshores De la Mata va ordenar que li retiressin el passaport i el va obligar a comparèixer setmanalment al jutjat. A la interlocutòria, el jutge assenyalava Pujol Ferrusola com el titular de diverses societats instrumentals que no produïen cap valor real i que només tenien per finalitat canalitzar capitals de suposat origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i a l’estranger.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor