El ple del govern valencià ha acordat aquest divendres realitzar totes les gestions necessàries per exigir al Ministeri d’Hisenda espanyol l’ingrés immediat dels gairebé 1568 milions d’euros corresponents a la liquidació del 2016, tot remarcant que es tracta d’uns recursos que corresponen a la Generalitat i que el ministeri ‘reté’ des de fa dos anys.

Així ho ha donat a conèixer en roda de premsa posterior al ple del Consell la vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra, explicant que aquesta quantitat ‘correspon a la diferència entre els avançaments a compte de l’exercici 2016 i la liquidació del mateix’. Oltra ha explicat que el govern valencià autoritza el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, perquè realitzi les gestions oportunes.

La vicepresidenta valenciana ha indicat que aquest mecanisme és similar a la declaració de la renda que fa una persona a qui li surt a retornar per part d’Hisenda. ‘El Ministeri d’Hisenda li ha de tornar 500 euros. Què ha de justificar? No ha de justificar res. Aquesta persona ja té la seva declaració de la renda i ja està justificat. Jo he pagat tant; havia de pagar tant; em torna vostè 500 euros. En una comunitat autònoma, traslladat en gran, és el mateix: hem fet la liquidació i ens han de tornar 1.500 milions’, ha dit.

Oltra ha incidit que ‘és prioritat per a la Generalitat que aquest import es pugui avançar, atesa la urgent necessitat i com a mesura pal·liativa, sense que hi hagi cap impediment ni justificació contrària perquè el Ministeri d’Hisenda espanyol la retingui fins al mes de juliol’.

La Generalitat Valenciana es refereix a l’acord amb el qual el ministeri va traslladar el passat 2 de gener la seva decisió de reduir en 353 milions els lliuraments a compte del finançament de 2018 comunicades al juliol i que van servir per elaborar els pressupostos autonòmics d’enguany, al·legant la situació de pròrroga pressupostària, una mesura que suposarà una ‘minoració pel citat import per fer front al pagament de les obligacions derivades de l’execució del pressupost de despeses’.

‘Això, al costat de la situació d’infrafinançament d’aquesta comunitat, que repercuteix així mateix en disposar d’uns lliuraments a compte menors a què un finançament just li atorgaria, suposa un agreujament de les tensions de liquiditat que el País Valencià suporta’ s’indica en l’acord aprovat pel Consell. D’aquesta manera, ‘tot i el compromís de la Generalitat en el compliment de les regles fiscals, el període mitjà de pagament a proveïdors es veurà perjudicat a causa de la minoració dels lliuraments a compte assenyalades’, adverteix.

A través d’un comunicat, la Generalitat Valenciana remarca que ha reclamat de manera insistent en el passat, tant de manera pública com en diverses reunions, que la liquidació del model finançament de dos anys anterior, en lloc d’abonar-se al juliol d’una sola vegada es pugui pagar durant el primer semestre de cada exercici, almenys en percentatge important ‘amb finalitat de garantir una gestió planificada de la tresoreria, sobretot quan en paral·lel hi ha el compromís de reducció dels terminis de pagament a proveïdors’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb