El govern ha proposat un salari mínim català de referència de 1.239,5 euros al mes en catorze pagues per a garantir una vida digna a Catalunya. La xifra s’obté calculant el 60% de la mitjana salarial catalana i és 340 euros més alta que el sou mínim mensual fixat a l’estat espanyol.

La Generalitat considera que una retribució ajustada a la realitat socioeconòmica catalana hauria de ser de 17.353 euros l’any, un 37,7% més que l’espanyol. El vice-president del govern, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han explicat la proposta a sindicats i patronals aprofitant un ple del Consell de Relacions Laborals.

El govern no té competències per forçar l’increment del salari mínim i, per això, pressionarà els agents socials perquè l’apliquin via negociació col·lectiva i l’impulsarà en les seves polítiques salarials i de contractació pública.

El president de PIMEC, Josep González, ha dit que veu amb ‘preocupació’ la proposta del govern perquè ‘pot portar factors de no competitivitat’. Segons González, ‘fer una pujada de salari mínim a 1.300 euros és situar Catalunya en un pla de no-competitivitat respecte a d’altres regions’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.