El govern mira de revertir la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’anul·lar la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes que es va començar a aplicar l’any passat perquè la considerava inconstitucional. El TC va tombar un increment del 10% del mínim exempt amb una base inferior als 12.450 euros anuals i ara l’executiu ha optat per una alternativa tècnica que implica modificar els trams de l’impost.

La solució que proposa el govern és crear un nou tram fins a 12.450 euros, als quals s’aplicarà un tipus del 10,5%, i dividir en dos un altre dels trams que existia i que afectarà les rendes fins a 33.000 euros. La mesura afectarà més persones que les 205.000 que es beneficiaven de l’anterior rebaixa, perquè aquesta vegada impactarà sobre les rendes brutes fins a 35.000 euros i, per tant, sobre més gent, tot i que en termes generals les més beneficiades en proporció seran les rendes més baixes i tindrà un impacte menor a partir de les que arribin als 30.000 euros. En concret, es manté el tipus del 14% en el tram entre 17.700 i 21.000 euros, serà del 15% en el tram entre 21.000 a 33.000 euros i el tram de 33.000 euros a 53.400 passarà del 18,5% al 18,8%.

El govern assegura que el canvi afectarà el 80% dels contribuents, aproximadament. Ara bé, la mesura entrarà en vigor l’any vinent i, per tant, no impedirà que la decisió del TC faci que, enguany, les rendes inferiors als 12.450 euros hagin de pagar més IRPF. La Generalitat ja va calcular que, per al 2021, recaptaria per aquest concepte 16 milions més dels prevists. A partir de l’any vinent, en canvi, en deixarà de recaptar 19.

Junts i ERC introduiran aquest canvi amb esmenes a la llei d’acompanyament del pressupost i compten que obtindran el suport dels comuns. Però no serà l’únic. També ampliaran la deducció del lloguer de l’habitatge habitual a les famílies monoparentals, que farà que els contribuents se’n puguin deduir el 10%, fins a un màxim de 300 euros l’any. El govern deixarà d’ingressar, per aquesta mesura, 3,7 milions anuals. A més, les famílies monoparentals també es podran deduir 300 euros pel naixement o l’adopció d’un fill, el doble que fins ara, cosa que tindrà un impacte d’1,1 milions anuals a les arques de la Generalitat. També s’esmenarà l’impost de successions i donacions per a assimilar a familiars de primer grau les persones que són en règim d’acolliment o hi han estat. A més, el govern vol corregir els problemes d’aplicació que ha comportat l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica excloent-ne els vehicles que estiguin donats de baixa temporalment. Fins ara, només en quedaven exemptes les baixes temporals per robatori.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.