El govern espanyol impugna ara la llei catalana de professions de l’esport

  • Considera que aquesta llei catalana vulnera la unitat de mercat i s'excedeix de les seves competències.

VilaWeb
Redacció
19.02.2016 - 13:23
Actualització: 19.02.2016 - 13:42

El consell de ministres ha acordat de presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra diversos preceptes de la Llei 7/2015 del Parlament de Catalunya que regula l’exercici de les professions de l’esport. El recurs inclourà la petició explícita al Tribunal Constitucional perquè els suspengui cautelarment en aplicació de l’article 161.2 de la Constitució. Segons la vice-presidenta del govern espanyol en funcions la norma vulnera la Llei d’unitat de Mercat i supera l’àmbit competencial de la Generalitat en permetre la signatura d’acords internacionals. L’executiu espanyol actua després de rebre un informe del Consell d’estat que sosté que hi ha elements suficients per interposar el recurs d’inconstitucionalitat. Acorda anar al Tribunal Constitucional un dia abans que expiri el termini de què disposava per fer-ho, que acabava el 20 de febrer.

La Llei d’exercici de les professions de l’esport regula la inscripció als registres de les professions de l’esport i l’acreditació de les formacions. Segons el govern espanyol no exclou de l’obligació d’inscriure’s a aquests registres als professionals que exerceixin la seva activitat legalment a una altra part de l’Estat però que la vulguin exercir a Catalunya.

Per l’Estat el fet de no excloure aquests esportistes d’altres territoris que vulguin exercir a Catalunya de l’obligació d’inscriure’s al registre suposa una vulneració de la Llei d’unitat de mercat i és per tant un element d’inconstitucionalitat perquè incompleix el principi d’eficàcia nacional establert.

L’executiu espanyol també denuncia que la Llei preveu que la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat pugui establir convenis i acords d’equiparació de professionals i competències mínimes amb altres registres d’altres estats membres de la UE, fet que també podria afectar al compliment de les obligacions comunitàries de l’estat.

Segons el govern espanyol la Llei incorre en un ‘excés competencial’ perquè Catalunya no té competències per fer ella mateixa convenis i acords internacionals, ja sigui amb estats membres de la UE o altres subjectes internacionals”.

Sáenz de Santamaría ha admès que el govern espanyol ha tingut els mateixos dubtes respecte a la normativa que ha aprovat La Rioja i Extremadura, però a diferència de Catalunya l’Estat ha assolit amb aquests governs acords que han permès evitar el recurs d’inconstitucionalitat perquè s’han avingut a les tesis de l’Estat respecte a les seves competències.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any