El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Preveu un volum d’inversió per valor de 482 milions d’euros, 11,2 milions més

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

El Govern d’Ada Colau proposa un Pressupost per al 2018 amb un augment del 2,4% de la despesa corrent i capital fins als 2.642,9 milions d’euros, que prioritzaran combatre les desigualtats socials i la pobresa; la reactivació econòmica i el reforç del transport públic, ha explicat el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello.

En una roda de premsa al costat del gerent de Presidència i Economia, Jordi Ayala, Pisarello ha explicat que es tracta d’una proposta que augmenta en 62,4 milions d’euros els recursos disponibles i que “consolida les polítiques prioritàries” del Govern municipal i que vol garantir el desplegament de mesures com el Pla de Barris, l’aposta pel transport sostenible i l’habitatge.

En total, la despesa corrent en el període 2015-2018 s’ha incrementat en 296 milions d’euros, i el consistori ha volgut destacar que les despeses més notables en aquests anys són els de serveis socials i promoció social (+73,9 milions d’euros), millora del transport públic (+ 41,7 milions), habitatge i urbanisme (+35,1 milions), i cultura (+21,9 milions d’euros).

Centrats en l’escenari de 2018, el projecte de pressupostos preveu destinar 408,8 milions d’euros a despesa de medi ambient (neteja vial, proveïment d’aigua i enllumenat públic); 328,7 milions a polítiques socials i 175,1 milions a la millora del transport públic, sent aquest últim un de les despeses que més creix (+21,6 milions) després de realitzar transferències a l’Autoritat del Transport Metropolitana (ATM).

Així mateix, també creixen les partides destinades a cultura, amb 145 milions d’euros; habitatge i urbanisme, amb 133,5 milions, i educació, que es consoliden els 121,8 milions de despesa disponibles per aquest any.

INVERSIONS

En el camp de les inversions, l’Ajuntament preveu un volum d’inversió per valor de 482 milions d’euros, 11,2 milions més respecte al pressupost de l’any passat després de comptar amb 49,2 milions d’execució pròpia per part del Patronat Municipal de l’Habitatge (PMH), destinat a la construcció d’habitatges.

Dels gairebé 500 milions d’euros d’inversió, la major part dels recursos es destinaran a la construcció i millora d’equipaments (157,3 milions) i manteniment i arranjament de l’espai públic (144 milions); altres inversions destacades també són l’execució del projecte del túnel de la plaça dels Glòries (10,7 milions), manteniment de centres educatius (12 milions) i ajudes a la rehabilitació del parc d’habitatges (12,4 milions d’euros).

EQUILIBRI FINANCER

El projecte de pressupostos preveu donar compliment als principals objectius financers i respecta les normes pressupostàries: estalvi brut, endeutament i garantir la solvència i no generar dèficit.

A diferència de l’any passat, l’Ajuntament ha confirmat que se superarà la regla de despesa però encara no ha pogut concretar en quant “en conseqüència d’haver presentat abans el projecte de pressupostos per tenir temps per negociar amb els altres grups polítics”, ha dit Ayala als periodistes.

El consistori també ha assegurat que mantindrà “una bona liquiditat per continuar pagant els seus proveïdors en 30 dies, tal com estableixen les mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials.

QÜESTIÓ DE CONFIANÇA

Preguntat pels mitjans davant la possibilitat de recórrer a una qüestió de confiança per aprovar els comptes, ha defensat que aquesta és una eina prevista i normal però que advoquen per poder acordar amb l’oposició un Pressupost.

“Són acceptables per totes aquelles forces polítiques que tinguin clar el paper de Barcelona en el context internacional i com a capital de Catalunya”, ha defensat, i ha assegurat que aquesta setmana es reunirà amb la resta de grups municipals per discutir la proposta.

Ha fet una crida a tots els grups a treballar de forma constructiva i ha recordat que aquest és un document de partida obert al diàleg, i ha assegurat: “Són uns Pressupostos que no són neutres perquè tenen una clara vocació redistributiva i amb un sentit social”.

Pisarello ha enviat un missatge de “confiança i serenitat” a la ciutadania i als sectors econòmics després que gairebé una trentena d’empreses hagin traslladat la seva seu social en els últims dies, i ha dit que Barcelona seguirà sent una ciutat pròspera i generadora de riquesa.

Ha destacat que han augmentat un 6% el nombre d’empreses que treballen amb l’Ajuntament: “Aquest és el millor element de certesa i tranquil·litat que podem incloure en un moment com l’actual”, ha dit.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.