La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha començat el procés per a l’exhumació de la fossa del cementeri vell d’Eivissa, a les Figueretes. És la vuitena que emprèn el govern aquesta legislatura, d’ençà de l’aprovació de la llei per a la recuperació de persones desaparegudes durant la guerra de 1936-1939 i el franquisme.

És la segona exhumació de les Pitiüses, després de la de Sant Ferran, a Formentera, ara fa un any, el novembre de 2017. La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha visitat avui el cementeri, juntament amb el primer tinent de batlle d’Eivissa, Joan Ribas.

Al cementeri vell d’Eivissa hi ha morts extrajudicials, i això impedeix de tenir-ne informació documental. Els fets s’han reconstruït contrastant les fonts orals amb els arxius i els registres. Sembla que hi foren assassinades 75 persones, la major part executades a la tàpia del cementeri.

Foren assassinats individuals, tot i que també es té constància de cinc de col·lectius, entre el 23 de setembre i el 24 de novembre de 1936. Els afusellaments varen continuar fins al 6 de juny de 1937, i encara tres persones el 1938. La premsa de l’època no en parla i el llibre d’actes del cementeri d’Eivissa no té entrades des de mitjan 1936 fins a mitjan 1941.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb