El Consell de Ministres espanyol ha aprovat un avantprojecte de Llei orgànica sobre l’ús de les dades del registre de noms dels passatgers per a la ‘prevenció, detecció, investigació i enjudiciament dels delictes de terrorisme’. Es tracta de la transposició de la directiva europea ‘Passengers Name Rocord’ (PNR) aprovada el 2016 que segons el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, permetrà incloure els fitxers dels passatgers dels vols extracomunitaris, comunitaris, comercials o privats a les bases de dades de què disposen les diverses policies.

Les companyies aèries hauran de recollir les dades de la seva activitat comercial (nom, cognoms, dades de contacte, dades de pagament i itinerari del viatge) i traslladar-les al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organiztat (CITCO) perquè les ‘canalitzi’ cap a les policies i jutges que les sol·licitin. Entre aquestes policies, s’hi inclouen els Mossos i l’Ertzaintza, a més del CNI i la policia espanyola. També les podrà demanar la Fiscalia i Vigilància Aduanera. El CITCO podrà mantenir aquestes dades durant sis mesos, i les dades seran definitivament eliminades al cap de cinc anys.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]