Tant el govern espanyol com els partits unionistes han anat repetint durant tot aquest últim any que el procés d’independència de Catalunya era un perill per a l’economia i que portava a la catàstrofe econòmica. Però les dades, i la realitat, han anat desmentint aquestes afirmacions, tal com analitzava recentment Jordi Goula en aquest article. Avui ho fa el prestigiós diari britànic Financial Times amb un article titulat ‘Els negocis aguanten la tempesta sobre la independència de Catalunya‘, que es basa en opinions i consideracions de representants de diversos sectors empresarials segons els quals ‘les prediccions sobre l’impacte han estat exagerades’.

Diu l’article del Financial Times que un any després del referèndum la tensió política continua, però que ‘el panorama econòmic de Catalunya sembla molt més optimista que no abans, i els pitjors temors dels inversors i dels dirigents empresarials no s’han fet realitat. No s’han materialitzat, per més que el govern català declarés la independència.’ I hi aporta dades: ‘L’economia catalana va créixer un 3,1% interanual el segon trimestre del 2018 i, tot i que hi va haver una desacceleració respecte de trimestres anteriors, es va situar per damunt de la mitjana espanyola, el 2,5%.’

L’article afegeix: ‘Molts empresaris que treballen a Catalunya afirmen que, malgrat el furor general, no han percebut cap impacte. Un director general d’una gran empresa industrial catalana: “Hi ha molt de soroll sobre la política, però tothom –particularment la premsa– exagera l’impacte que té en el món real. L’efecte sobre el nostre negoci ha estat bàsicament nul.” A això contribueix el fet que Catalunya tingui un sector manufacturer exportador fort, que es veu menys afectat per les preocupacions locals, diu el director general. La producció econòmica industrial va augmentar un 4% i la construcció un 6% en el segon trimestre.’

També destaca que multinacionals estrangeres ‘no semblen preocupades per la situació’. I ho exemplifica amb les inversions que han fet a Barcelona aquest últim any companyies com Microsoft, Siemens, Amazon, Nestlé, Facebook, Allianz, Oracle, Media Markt i Lidl.

Sí que diu que se n’ha ressentit el sector turístic. Per les imatges de violència de la policia espanyola que van fer la volta al món: ‘Quan l’administració autonòmica catalana va provar de fer el referèndum sobre la independència el primer d’octubre de l’any passat, el govern espanyol, que havia prohibit la votació, va enviar deu mil agents de policia perquè l’impedissin. Van emprar porres i van disparar bales de goma per tancar els col·legis electorals, i les imatges de la violència van ser difoses a tot el món. En el primer aniversari d’aquells fets hi va haver topades amb la policia.’

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb