El fill de Trudeau, francòfon i quebequès, guanya les eleccions i reviu el somni dels federalistes canadencs

VilaWeb
Redacció
12.11.2015 - 01:38
Actualització: 12.11.2015 - 02:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pierre Trudeau va ser una de les grans figures de la política canadenca, un intel·lectual brillant i un gran defensor de les causes en què creia. Era un liberal quebequès profundament contrari a la independència que va canviar la federació canadenca establint mesures tan importants com ara la consolidació efectiva del bilingüisme francès-anglès a tot el país i el reconeixement de la singularitat quebequesa, a més del retorn de la constitució –amb què va trencar els darrers lligams que, en l’àmbit parlamentari, el país tenia amb el Regne Unit– i la proclamació dels drets civils. Tanmateix, al Quebec és recordat per la seva vigorosa i a voltes violenta oposició al nacionalisme quebequès.

Quinze anys després de la seva mort, aquesta nit el cognom Trudeau ha tornat a la política canadenca i per la porta gran. El seu Partit Liberal ha tornat a guanyar les eleccions contra el conservador Stephen Harper, amb una victòria espectacular dirigida pel seu fill Justin Trudeau.

En el recompte electoral, hi pesa molt encara el resultat al Quebec, d’on és la família Trudeau. Al Quebec el Partit Quebequès, independentista, no es presenta mai a les eleccions federals. Però s’hi presenta el Bloc Quebequès, també independentista. Actualment el Partit Quebequès és el segon partit de l’Assemblea Nacional quebequesa i el principal partit de l’oposició, lluny de les majories que el van portar a convocar dos referèndums d’independència.

Per al Bloc Quebequès la situació és molt pitjor. Entre el 1993 i el 2011, va guanyar sempre la majoria dels 75 seients que el Quebec tria al parlament federal. Era el segon partit del Canadà i l’oposició oficial. Tanmateix, a les eleccions de 2011 el Bloc Quebequès només va obtenir dos seients i, encara que aquesta nit ha recuperat una part dels escons perduts, és molt lluny d’on era fa anys i la seva influència a Ottawa serà nul·la. Al Canadà les circumscripcions són uninominals i qui hi guanya se n’emporta l’escó. Però la realitat és que a les eleccions del 1993 el Bloc va aconseguir el 49,3% dels vots i el 2011 la xifra s’havia reduït al 23,4%. Tot i que el recompte encara és parcial, en aquestes eleccions han baixat del 20% dels vots.

Al Quebec, a les darreres eleccions el Partit Liberal només tenia set escons i aquesta vegada ha guanyat les eleccions amb claredat.

Un rebuig clar al ‘George Bush canadenc’

En termes generals, es pot dir que la victòria sorprenent dels liberals s’ha basat en la denúncia de l’estil de govern dels conservadors de Stephen Harper, que han dominat la vida política canadenca aquest darrer decenni.

Harper és vist generalment com un polític massa pròxim al que s’espera d’un polític dels Estats Units, amb actuacions i propostes molt de dretes en termes socials i amb una creixent alineació amb els Estats Units en tots els terrenys, inclòs el militar. La imatge de ‘George Bush’ del Canadà clarament se li ha girat en contra en aquestes eleccions, fet que ha estat molt ben aprofitat per la campanya del jove Justin Trudeau.

Alguns esdeveniments recents, com ara l’intent d’atemptat al parlament quan provava d’aprovar una llei draconiana a l’estil de la Patriot Act, o bé la crítica a la participació de la força aèria en els atacs recents a l’Irac, han neguitejat molt la societat canadenca, molt multicultural i poc atreta per l’estil del seu veí del sud.

Els canadencs semblen cansats de la política conservadora i s’han entusiasmat amb el sorgiment d’aquesta jove figura en qui ningú no confiava abans de l’estiu i que semblava destinada només a gestionar el pas pel desert on els liberals s’havien posat en les eleccions del 2011. Ara, amb una victòria històrica a les mans, tindrà l’ocasió de redibuixar el Canadà, com ja va fer el seu pare. Una aspiració que, venint d’un quebequès francòfon com ell, posa serioses dificultats als independentistes.

 

 

 

-La web de la CBC amb tota la informació de la nit electoral

-La web del diari Le Devoir, amb informació especial sobre el Quebec

-Web de la televisió quebequesa TVA Nouvelles.

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes