A la portada d’avui el diari italià La Stampa ha destacat una entrevista al vice-president de la Generalitat Oriol Junqueras. ‘Dins la presó amb Junqueras: “Barcelona lliure en una Europa unida”‘, titula. ‘Per parlar amb l’home que té a les seves mans el destí del moviment independentista, cal obrir una dotzena de portes blindades, lliurar un telèfon i un ordinador i entrar en una sala de la presó’, destaca.

En l’entrevista, Junqueras assegura que té clar que el Tribunal Suprem espanyol el condemnarà: ‘Al judici parlaré apel·lant als valors europeus.’ ‘Reclòs a la presó, no renuncio a una Catalunya lliure’, afegeix. Sobre el judici, diu que en el fons se sent content perquè s’hi podrà expressar. ‘M’han reduït al silenci amb la força, tancant-me rere aquests barrots i ara per fi tindré l’oportunitat d’explicar als espanyols i als europeus que no hem comès cap crim, que organitzar un referèndum no és castigat al codi penal. Qui té la raó no veu l’hora de parlar.’ ‘Els pròxims anys de la meva vida no seran fàcils, però el meu propòsit continua sent una Catalunya independent en una Europa federal, amb institucions més fortes’, assegura.

A propòsit de l’aprovació del pressupost del govern espanyol, Junqueras ha dit que el seu partit no hi donarà suport ‘llevat que Sánchez faci alguna proposta’. ‘Estima els esforços, i és obvi que el prefereixo a ell abans que a un altre govern.’

‘Ningú té més pressa que jo, però jo he de fer que allò que vull per a la meva gent es pugui realitzar efectivament’, respon en el moment en què l’entrevistador li demana per l’estratègia d’ERC. També diu que l’espanta l’ascens de Vox i que el fet de veure que es deixen ofegar les persones en la mar l’impulsa a prosseguir la batalla europeista. A més, assegura que el seu ànim es manté fort i conclou: ‘La presó és la prova que hem estat coherents.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb