A la portada d’avui el diari italià La Stampa ha destacat una entrevista al vice-president de la Generalitat Oriol Junqueras. ‘Dins la presó amb Junqueras: “Barcelona lliure en una Europa unida”‘, titula. ‘Per parlar amb l’home que té a les seves mans el destí del moviment independentista, cal obrir una dotzena de portes blindades, lliurar un telèfon i un ordinador i entrar en una sala de la presó’, destaca.

En l’entrevista, Junqueras assegura que té clar que el Tribunal Suprem espanyol el condemnarà: ‘Al judici parlaré apel·lant als valors europeus.’ ‘Reclòs a la presó, no renuncio a una Catalunya lliure’, afegeix. Sobre el judici, diu que en el fons se sent content perquè s’hi podrà expressar. ‘M’han reduït al silenci amb la força, tancant-me rere aquests barrots i ara per fi tindré l’oportunitat d’explicar als espanyols i als europeus que no hem comès cap crim, que organitzar un referèndum no és castigat al codi penal. Qui té la raó no veu l’hora de parlar.’ ‘Els pròxims anys de la meva vida no seran fàcils, però el meu propòsit continua sent una Catalunya independent en una Europa federal, amb institucions més fortes’, assegura.

A propòsit de l’aprovació del pressupost del govern espanyol, Junqueras ha dit que el seu partit no hi donarà suport ‘llevat que Sánchez faci alguna proposta’. ‘Estima els esforços, i és obvi que el prefereixo a ell abans que a un altre govern.’

‘Ningú té més pressa que jo, però jo he de fer que allò que vull per a la meva gent es pugui realitzar efectivament’, respon en el moment en què l’entrevistador li demana per l’estratègia d’ERC. També diu que l’espanta l’ascens de Vox i que el fet de veure que es deixen ofegar les persones en la mar l’impulsa a prosseguir la batalla europeista. A més, assegura que el seu ànim es manté fort i conclou: ‘La presó és la prova que hem estat coherents.’

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb