El Consell de Política Fiscal Financera (CPFF) que s’ha fet aquest dimecres, el primer que s’ha dut a terme de forma telemàtica, ha tornat a tirar endavant el sostre de dèficit aprovat per aquest organisme el 19 de juliol i tombat pel congrés espanyol el 27 del mateix mes. La votació de les comunitats autònomes també ha estat igual a la de l’últim CPFF, amb l’única diferència que aleshores el País Valencià es va abstenir i ara hi ha votat a favor. Com en la reunió del dia 19, Catalunya tampoc ha participat en aquesta trobada.

L’aprovació d’avui dona compliment a allò previst a la Llei d’Estabilitat Pressupostària, que exigeix la remissió d’un nou acord d’objectius en el termini d’un mes al congrés. Així doncs, tal com aleshores s’ha fixat el límit de dèficit per a les comunitats autònomes en un 0,3% per al 2019, en un 0,1% per al 2020 i en un 0% per al 2021.

El govern espanyol remarca que aquests objectius suposen un marge addicional de dues dècimes del PIB per a les administracions autonòmiques l’any 2019, que es tradueixen en 2.500 milions euros més de despesa. Pel que fa als objectius d’endeutament, s’han fixat, també com en l’última reunió del CPFF, en un 23,7% el 2019, en un 23% el 2020 i en un 22,2% el 2021.

La senda de dèficit pactada amb vuit vots a favor (Andalusia, Astúries, Cantàbria, el País Valencià, l’Aragó, Castella-La Manxa, Extremadura i les Illes Balears) i sis en contra (Galícia, la Rioja, Múrcia, les Canàries, Madrid i Castella i Lleó) haurà de tornar a ser sotmesa, ara, al congrés.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb