El Consell aprova un decret llei de plurilingüisme per als alumnes de tres anys

  • Marzà diu que la Generalitat dota el curs escolar de seguretat i que alhora compleix amb la sentència del TSJ contra el decret anterior

VilaWeb
Redacció
01.09.2017 - 13:55
Actualització: 01.09.2017 - 20:40

El Consell ha aprovat avui un decret llei de plurilingüisme exclusiu per a aquest curs escolar que assegurarà la ‘total normalitat’ del començament de curs per a les famílies amb nens de tres anys. Així mateix, també s’aplicarà a les aules experimentals de dos anys, a les quals s’oferiran tres programes lingüístics que responen a la tria del centre i a la distribució curricular de les famílies.

El procediment que ha fet servir la Generalitat, el decret llei, només pot ser recorregut judicialment si ho demanen cinquanta diputats o senadors. D’aquesta manera, el govern evita possibles recursos de sindicats o entitats, tal com va passar amb el primer decret. No obstant això, el govern espanyol també podria presentar un recurs.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha explicat que amb aquest decret llei es complien els objectius de la Generalitat, és a dir, la seguretat en el començament de curs per als alumnes, les famílies i els professors i el compliment de la sentència judicial del Tribunal Superior de Justícia, que va suspendre cautelarment l’anterior decret del departament. ‘És una solució ferma, clara i plenament legal que resol totes les qüestions’, ha dit.

El decret s’aplicarà només als alumnes que es matriculin per primera volta en el curs escolar que comença el 8 de setembre, un 5% del total d’alumnes. Per a la resta, continuen vigents els programes que ja es van desenvolupar durant el curs passat. Marzà ha dit que esperava que el curs vinent ja es pogués aplicar el decret de plurilingüisme suspès cautelarment perquè compleix amb tots els requisits acadèmics.

El conseller també ha criticat ‘l’extrema irresponsabilitat’ del PP per haver intentat generar caos i ha lamentat que pretengui treure vots d’un model que només vol que els nens aprenguin de manera eficient el català, el castellà i l’anglès.

Tres programes plurilingües
El programa A s’ha assignat als centres que han ofert aules experimentals de dos anys i aules d’infantil de tres anys. La distribució d’hores és de setze hores i mitja i divuit hores i mitja en català, respectivament; quatre hores de castellà i entre zero i dues hores d’anglès. Aquest és el programa majoritari, ja que s’estableix en el 54% de les aules de dos i tres anys.

El programa B correspon als centres que han ofert entre vuit i nou hores en català; entre onze hores i mitja i catorze hores i mitja en castellà; i entre zero i dues hores en anglès. L’abast del programa B arriba al 30% dels centres. Finalment, el programa C s’assigna a les escoles que imparteixen quatre hores en català; entre setze hores i mitja i divuit hores i mitja en castellà; i entre zero i dues hores d’anglès, i afectarà el 16% dels centres.

Reaccions de l’oposició
La secretària general del PP, Eva Ortiz, considera que els partits que formen el ‘tripartit’ volen imposar ‘un model educatiu que servesca d’aparador a les seues idees radicals i sectàries’. ‘I, per a aconseguir-ho, els és igual trepitjar els drets dels pares o intentar adoctrinar els alumnes a les escoles: no els importa. Llàstima que en el camí s’hagen trobat la dura oposició del PP, amb Isabel Bonig al capdavant, i també del Tribunal Superior de Justícia, que és l’únic que els para els peus, a aquesta gent’.

La diputada de Ciutadans al congrés espanyol Marta Martín ha qualificat de ‘absoluta poca vergonya i irresponsabilitat’ el nou decret de plurilingüisme i ha acusat de ser-ne ‘còmplices’ el PSPV i ‘indirectament el PP, per la inacció del Ministeri d’Educació’. Martín ha anunciat que dilluns farien una reunió amb tots els sindicats i plataformes que han denunciat ‘el caos’ per a fer una valoració de danys col·laterals. En aquest sentit, ha ditque estaven disposats a demanar responsabilitats, tant a Compromís com al PSPV i al govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor