El Consell General d’Aran aprova un pressupost de 34 milions d’euros per al 2021

  • La institució aranesa centra els comptes en la recuperació social i econòmica i en la inversió en innovació i turisme

VilaWeb
Redacció
22.12.2020 - 15:27
Actualització: 22.12.2020 - 16:22

El ple del Conselh Generau d’Aran ha aprovat avui, amb els vots a favor d’Unitat d’Aran i l’abstenció de Convergència Democràtica Aranesa, el pressupost per a l’any 2021, el qual ascendeix a 34.143.097 euros. La voluntat dels comptes és la de disminuir els efectes de la situació provocada per la covid-19 i potenciar “la creació de noves oportunitats econòmiques”, segons que ha afirmat la síndica d’Aran, Maria Vergés.

Precisament, la partida més important és destina a les àrees sanitàries i socials, amb una dotació de més de 15.600.000 euros. La xifra és un milió i mig més que al 2020, preveient la situació de la covid-19 però també amb l’objectiu de mantenir i millorar l’assistència sanitària de la Val més enllà del virus.

Dins la partida de les àrees sanitàries i socials s’han augmentat els recursos destinats al Banc d’Aliments i les ajudes d’urgència social. També se n’han previst per posar en funcionament un nou Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), el qual pretén oferir una sèrie de recursos i serveis a persones que per raó d’edat, dependència o discapacitat necessiten suport assistencial per romandre el major temps possible en la seva llar. En l’àmbit sanitari es duran a terme diverses inversions com ara la instal·lació d’una caldera de biomassa a l’Espitau Val d’Aran o l’estudi d’ampliació d’aquest edifici. En aquest sentit, cal tenir en compte que enguany s’han fet inversions importants de més d’un milió d’euros –amb la col·laboració de la Diputació de Lleida– per a la renovació d’equipaments mèdics com són el TAC, la incubadora de transport, el telecomandament i la màquina d’anestesiologia.

Mentre, en l’àrea de turisme destaca la partida 2,5 milions d’euros destinats al Pla de Sostenibilitat Turística, que prové de l’ajuda finançada pel ministeri de Turisme per la qual es desenvoluparan actuacions per a convertir Aran en una destinació turística intel·ligent (DTI). També es treballarà en àrees com la mobilitat sostenible i el control d’accessos i, amb aquest projecte s’aconseguirà una major diversificació de l’oferta turística. D’altra banda, per tal de mitigar els efectes de les restriccions en aquest sector, s’aplicarà també una bonificació del 50% als socis de Torisme Val d’Aran en la seva quota.

En l’àmbit de la innovació s’ha creat també una partida per a HèPic, el HUB d’innovació rural en zones de muntanya que té com a objectiu donar suport a nous emprenedors. En aquest sentit, cal destacar que ja són tres les empreses creades per part de joves emprenedors amb el suport d’aquest centre. A més, com ja s’ha fet l’any 2020, el nou pressupost del Conselh Generau d’Aran contempla els plans ocupacionals per a donar treball a persones en situació de desocupació per a la neteja dels camins i pistes de la Val d’Aran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any