El congrés espanyol preveu d’activar a finals de mes la reforma de l’Estatut del País Valencià amb la reunió de la ponència que haurà de discutir les esmenes presentades pels grups parlamentaris. En aquest debat s’incorporarà una delegació de les Corts Valencianes, segons que han explicat fonts parlamentàries a Europa Press.

El ple del congrés va aprovar fa dos anys de donar via lliure a la tramitació de la proposició de llei per a introduir a l’Estatut una nova disposició addicional perquè les inversions de l’estat espanyol al País Valencià siguin equivalents al pes de la seva població. Es coneix com a ‘clàusula Camps’ perquè l’ex-president de la Generalitat va aprovar-la el 2009. Serà la tercera vegada que el congrés espanyol admeti a tràmit aquesta reforma. Les dues anteriors no van servir per a res perquè les corts espanyoles es van dissoldre quan van convocar-se eleccions generals.

Fa un any i mig que la reforma es troba en paràlisi per la participació de la delegació de les Corts, prevista a l’Estatut del 2006. No obstant això, calia una resolució de la presidència del congrés perquè el reglament només preveu que participin delegacions de Catalunya, el País Basc, Galícia i Andalusia arran de les autonomies constituïdes amb l’article 152.1 de la constitució espanyola.

Encara no se sap qui formarà part de la delegació de les Corts Valencianes. És previst que els pròxims dies es designin els integrants i la previsió és que la comissió constitucional que tramitarà la reforma de l’Estatut es pugui reunir a finals d’octubre per a començar a debatre les esmenes juntament amb els diputats de les Corts.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb