El Congrés dels Diputats espanyol ha constituït avui la comissió d’investigació sobre l’actuació de l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, en l’anomenada ‘Operació Catalunya’ i sobre l’ús de fons reservats de l’estat espanyol per la persecució dels seus adversaris polítics. La presideix el diputat del PNB Mikel Legarda, que ha avançat que la comissió determinarà el pròxim 22 de març el seu pla de treball. ERC i el PDECat ja han avançat que a més de demanar les compareixences de Fernández Díaz, de la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, del director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i de l’excomissari Villarejo, sol·licitaran també la del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Els grups disposen ara d’una setmana per intercanviar els seus plans de treball i els posaran en comú el 22 de març després del ple. La comissió encara no ha establert un calendari de compareixences ni ha determinat tampoc quines de les sessions seran a porta tancada –com la que ha tingut lloc aquest dijous- o bé estaran obertes als mitjans.

La comissió està presidida pel diputat del PNB Mikel Lagarda i a la seva Mesa hi ha un representant de cadascuna de les quatre principals formacions espanyoles: PP, PSOE, Podem i C’s. El vot dels grups serà ponderat, i per tant respondrà al repartiment dels escons de cadascuna de les formacions al ple del Congrés.

El mateix Legarda ha explicat als mitjans que la comissió haurà de determinar les responsabilitats polítiques pel suposat ús de fons reservat per part del Ministeri de l’Interior sobre l’Operació Catalunya. Legarda ha demanat a la resta de formacions que mantinguin la ‘cortesia’ amb els compareixents, que no avancin les conclusions abans d’escoltar els testimonis i que recordin que aquesta no és una ‘expedició de pesca’ sinó que té una finalitat concreta respecte al que s’investiga.

El portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domenech, ha lamentat que la comissió hagi trigat tants mesos a iniciar les seves tasques i s’ha mostrat convençut que permetrà ‘esclarir uns fets que indiquen clarament l’ús de recursos de l’Estat per lluitar amb finalitats polítiques’. ‘Ens trobem davant d’un cas que podem anomenar ja el ‘Watergate espanyol’, ha dit.

El portaveu adjunt d’ERC, Gabriel Rufián, ha afirmat que la seva formació espera ‘que no triomfi la omertà’ i que gent ‘que ha actuat amb molt poca vergonya passi una estoneta de vergonya i expliqui les seves conspiracions amb micròfons als seus despatxos i amb els seus lacais’.

La diputada del PSC Mercè Perea ha afirmat que la seva formació busca que s’esclareixin ‘uns fets que ens semblen molt greus’ i que suposen ‘un atemptat a la línia de flotació de la democràcia’. ‘Quan un ministre es permet el luxe de fer política bruta en perjudici de formacions polítiques i utilitzar les institucions creuem que hi ha d’haver responsabilitats polítiques immediates’, ha sentenciat.

El diputat del PDECat Sergi Miquel també ha apuntat que la seva formació busca ‘posar llum a 7 anys que van començar el 2010 amb el dinar a La Camarga i que cada any hi ha noves filtracions pel foc creuat entre comissaris i amigues’. Ha assegurat que la comissió permetrà saber si els implicats operaven com a ‘llops solitaris’ o bé si estaven coordinats per La Moncloa.

El diputat del PP Francisco Molinero ha assegurat que la seva formació esperarà a tenir la documentació per determinar les seves peticions de compareixences. ‘Volem intentar que l’acord en comissió sigui el més ampli possible, i la pròxima setmana serà important per veure els acords que assolim’, ha dit.

El diputat del PSOE Antonio Trevín ha afirmat que la seva formació considera que Fernández Díaz ‘va organitzar una policia política’ que ‘va actuar al marge del procediment’ i va organitzar ‘un sistema de pagament’ que estava ‘fora de la legalitat’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]