En un canvi dramàtic de posició, el congrés dels Estats Units emprèn la investigació preliminar que pot conduir a un procés de destitució de Donald Trump. Ho ha anunciat aquesta matinada la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. És la resposta a l’escàndol suscitat per les pressions de Trump sobre el president d’Ucraïna perquè denunciés per corrupció el fill de Joe Biden, el principal candidat del Partit Demòcrata i ex-vice-president amb Barack Obama. Pelosi ha dit que les maniobres de Trump per impedir al congrés de saber els detalls de l’operació i l’ús d’un poder estranger per a incidir en la política interior són dues greus violacions de la constitució que mereixerien d’apartar-lo del poder.

Un procediment molt extraordinari

El procés que se seguirà, anomenat impeachment, és un procediment constitucional extraordinàriament complicat mitjançant el qual el parlament dels Estats Units pot destituir el president. Prèviament, el congrés obrirà una investigació, en què participaran els principals comitès de la cambra, per a determinar si el president va pressionar el president d’Ucraïna, amenaçant-lo de retirar ajuts si no l’ajudava a acusar el fill de Biden –una actuació clarament partidista– i si va amagar al congrés l’avís d’un alertador sobre les seves maniobres. Acabada aquesta investigació, hi haurà una votació al congrés per a decidir si es duu a terme l’impeachment. La decisió s’aprova si la meitat més un dels membres de la cambra (que en té 435) hi voten a favor. Actualment, els demòcrates tenen prou majoria per a guanyar aquesta votació, perquè molts membres del sector més moderat del partit, fins ara poc entusiastes de prendre una decisió com aquesta, se n’han convençut quan el president Trump mateix ha reconegut públicament les seves pressions sobre el president d’Ucraïna.

Si el congrés vota a favor de l’impeachment, aleshores el senat es constituirà en tribunal, sota la presidència del president del Tribunal Suprem, i farà un judici al president. En cas que 67 senadors votessin a favor de la destitució, Trump hauria de deixar la Casa Blanca i seria substituït pel vice-president. Actualment, al senat hi ha 53 republicans, 45 demòcrates i dos independents, de manera que, pel cap baix, 22 senadors republicans haurien de votar contra el seu president.

L’impeachment és un procés absolutament extraordinari i, de fet, als Estats Units no se n’ha acabat mai cap. Richard Nixon va dimitir quan va comprovar que el senat era a punt de votar a favor de destituir-lo pel cas Watergate. A banda aquest cas, només dos presidents han estat objecte del procediment de destitució: Andrew Johnson, el 1868, i Bill Clinton. Tots dos van ser trobats innocents pel senat.

Les maniobres de Trump

Segons el Washington Post, que ho va revelar per primera vegada dimecres passat, Donald Trump va demanar al president d’Ucraïna d’obrir investigacions sobre Hunter Biden, el fill de Joe Biden, ex-vice-president i candidat demòcrata a les eleccions presidencials de l’any vinent. D’aquesta manera, Trump feia un ús potencialment perillós de la funció presidencial amb finalitats polítiques.

Aquests contactes entre el president dels Estats Units i el govern d’Ucraïna van provocar l’acció d’un alertador, pertanyent als serveis secrets, que a començament d’agost va denunciar les converses a l’inspector general d’Intel·ligència Nacional, Michael Atkinson. Atkinson, nomenat per Donald Trump el 2018, va considerar que l’actuació del president era prou alarmant per a enviar-ne la informació al congrés. Però aleshores el director en funcions d’Intel·ligència Nacional, Joseph Maguire, s’hi va oposar, amb el suport del Departament de Justícia. Cridat a declarar pel Comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representants, dijous passat, 19 de setembre, Michael Atkinson va mantenir silenci a instàncies de la seva autoritat supervisora, cosa que els parlamentaris consideren un intent d’ocultació.

Fa mesos que Donald Trump prova d’instar les autoritats ucraïneses a reprendre unes investigacions considerades potencialment perjudicials per a la possible candidatura demòcrata. Una d’aquestes investigacions sembla que és sobre la presència del fill de Joe Biden, Hunter, al consell d’administració d’una empresa privada de gas a partir del 2014, en un moment en què el seu pare era vice-president. I una altra fa referència a possibles lligams entre funcionaris de l’administració ucraïnesa i emissaris del Partit Demòcrata. Segons que sembla, aquests enllaços van destapar el frau fiscal i bancari que va conduir a la condemna d’un director de campanya de Donald Trump, Paul Manafort, atrapat per unes activitats a Ucraïna com a consultor polític.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.