El Col·legi de Metges de Barcelona sanciona Teresa Forcades pel contingut d’una entrevista a VilaWeb

  • Forcades defensa que les declaracions no són constitutives de delicte i que la infracció és una vulneració dels seus drets

VilaWeb
Redacció
13.04.2023 - 20:05
Actualització: 13.04.2023 - 22:21

El Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) ha sancionat la metgessa i teòloga Teresa Forcades a divuit mesos de “suspensió de l’exercici professional per haver defensat les propietats antivíriques i antiinflamatòries del clorit de sodi“, més conegut per MMS. L’expedient sancionador –al qual ha tingut accés VilaWeb– fa esment explícit a unes declaracions que Forcades va fer responent a una entrevista a VilaWeb sobre aquesta substància i sobre l’expedient que li havia obert el col·legi. Els seus advocats, que responen en nom d’ella, consideren que les opinions mostrades per Forcades no són constitutives de delicte i que la infracció aplicada pel COMB és una vulneració del seu dret de llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa.

La resolució acordada per la junta de govern del col·legi, que presideix Jaume Padrós, rebutja totes les al·legacions presentades per Forcades, que va incloure tot d’estudis que, segons ella, avalen l’evidència de la seguretat del clorit de sodi i els indicis de la possible eficàcia en diverses patologies.

El col·legi li imposa dues sancions de nou mesos cada una. Una per haver divulgat informació sobre el clorit de sodi i una altra per haver desobeït els requeriments de no fer més pronunciaments. Els advocats de Forcades també consideren injusta aquesta segona sanció perquè entenen que en cap moment no li van fer cap requeriment formal.

L’expedient sancionador assenyala directament l’entrevista publicada a VilaWeb durant la pandèmia del coronavirus, i remarca que Forcades atribuïa “propietats antivíriques i antiinflamatòries al clorit de sodi amb relació a aquella malaltia, sent coneixedor de la vulnerabilitat i desesperació social generada per la covid-19, cosa que converteix encara en més greu la seva conducta”.

La sanció també s’empara en dues conferències pronunciades per Forcades i que són publicades a YouTube. Els seus advocats van presentar un escrit d’al·legació demanant la nul·litat del procediment disciplinari contra ella tot argumentat que aquests vídeos havien superat el termini de dos anys i, per tant, ja haurien prescrit, però el COMB no ha tingut en compte aquestes consideracions.

En el mateix escrit Forcades considerava que aquest procediment contra ella atempta contra la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa: “Una mostra més del seguidisme de les actuacions del COMB, amb el seu president, el senyor Jaume Padrós, al capdavant, que constantment m’estan amenaçant, intimidant i coaccionant des de fa anys extralimitant-se en les seves funcions i no actuant amb objectivitat i imparcialitat amb la finalitat d’impedir l’exercici dels meus drets.”

La metgessa creu que hi ha hagut “arbitrarietat” en la incoació de l’expedient i defensa que en cap de les seves declaracions no indica el clorit de sodi com a medicament per a tractar cap patologia, tot i que sí que n’ha divulgat la seguretat en les dosis estudiades.

El COMB considera que s’ha demostrat que el clorit de sodi i l’MMS “són substàncies que suposen un greu risc per a la salut i la seva indicació per a ús humà i tractament de patologies està prohibida per les autoritats sanitàries, no existint cap prova ni evidència científica que es puguin utilitzar per tractar o prevenir cap malaltia”.

En relació amb aquesta notícia, VilaWeb vol fer pública la seva preocupació pel fet que una entrevista periodística sigui utilitzada per sancionar una persona que respon a unes preguntes. Considerem que d’aquesta manera es coarta la llibertat d’expressió i la de premsa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any