El Clínic vol potenciar la cirurgia robòtica per al trasplantament del ronyó

VilaWeb
Redacció
11.08.2015 - 14:17
Actualització: 11.08.2015 - 16:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Barcelona (ACN).- L’últim mes, l’Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat dos trasplantaments de ronyó de donant viu amb tècniques de cirurgia mínimament invasives tant pel donant com pel receptor i calcula que l’any vinent ja es faran amb aquesta cirurgia robòtica més del 40% de les 60 intervencions que duu a terme anualment. L’extracció del ronyó es realitza a través de la vagina de les donants i s’utilitza el robot da Vinci Xi per implantar-ho al receptor. La cirurgia robòtica minimitza les complicacions i facilita la recuperació del pacient trasplantat, ja que només se li fan 4 petites incisions a l’abdomen per col·locar els braços del robot i una incisió al melic per introduir-hi l’òrgan.

L’Hospital Clínic de Barcelona vol potenciar la cirurgia robòtica en trasplantaments de ronyó després que el darrer mes hagi culminat amb èxit dues intervencions aplicant tècniques de cirurgia mínimament invasiva, tant al donant com al receptor, ja que s’aprofiten els orificis naturals, vagina i melic. I és que l’extracció del ronyó s’ha realitzat per nefrectomia transvaginal, és a dir, per la vagina de les donant, de manera que s’eviten les cicatrius externes, es disminueix el dolor postoperatori i requereix d’una estada hospitalària de només 48 hores.

Al receptor se li fan 4 petites incisions a l’abdomen, per col·locar els braços del robot i una incisió al melic pel qual s’introdueix l’òrgan, de manera que, tot i que el temps és el mateix, es minimitzen les complicacions i s’afavoreix la recuperació del pacient trasplantats. Fins ara, la cirurgia renal es duia a terme mitjançant cirurgia oberta.

Antonio Alcaraz, cap del Servei d’Urologia del Clínic, creu que és un ”canvi de paradigma” en aquest tipus d’intervenció i destaca que a l’Índia ja s’han dut a terme més de 400 trasplantaments renals d’aquest tipus. L’objectiu de l’equip del Clínic és realitzar el trasplantament de ronyó de manera sistemàtica utilitzant aquest tècnica i confia que l’any vinent ja suposin el 40% de les 60 intervencions que es fan cada any.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes