El Consell de Garanties Estatutàries conclou que destituir el president de la Generalitat i tots els consellers és inconstitucional perquè ‘no respecta els principis de gradualitat ni de proporcionalitat’. ‘No era una mesura necessària o indispensable per a assolir la finalitat perseguida per l’article 155 de la constitució’, argumenta el dictamen demanat per tres diputats de Junts pel Sí de la Diputació Permanent. Així doncs, el CGE referma la inconstitucionalitat de la mesura que ja va advertir en un anterior dictamen del passat 26 d’octubre, aquesta vegada a petició del govern i just abans que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciés la destitució de l’executiu català en ple.

El dictamen del CGE defensa que ‘hauria estat possible implementar unes mesures menys restrictives i alhora compatibles amb l’eficàcia d’aquest mecanisme de coerció estatal’. Una conclusió aprovada per una majoria de set vots a favor del CDE.

En canvi, l’òrgan consultiu sí que considera que la decisió de Rajoy de convocar eleccions i dissoldre el parlament no vulnera l’article 155 de la constitució perquè té cabuda en l’expressió de ‘mesures necessàries’ d’aquest article i és una de les opcions ‘menys lesives amb el principi d’autonomia política perquè facilita la restitució plena de l’autogovern en el termini més breu’. Així mateix, el dictamen també considera constitucionals les mesures sobre la intervenció de la funció d’impuls i control polítics del parlament en cas que s’interpretin amb les ‘limitacions’ que indica el CGE.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb