BCE

El Banc Central Europeu ha decidit finalment permetre que els bancs reparteixin dividends, en un canvi de la posició que mantenia fins ara, tot i que els demana que s’abstinguin de fer-ho o que, en tot cas, els limitin a un màxim del 15% dels beneficis acumulats dels exercicis del 2019 i el 2020. A banda, l’organisme ha reiterat “l’expectativa supervisora” que les entitats de crèdit siguin “molt moderades” en relació al pagament de la remuneració variable, atesa la situació de crisi global que ha comportat la pandèmia de la covid-19. El BCE demana també als bancs que actuïn amb “prudència extrema” en relació a la recompra d’accions.

Aquestes recomanacions també reflecteixen una avaluació de l’estabilitat del sistema financer i s’ha adoptat en “cooperació estreta” amb la Junta Europea de Risc Sistèmic.

Les entitats bancàries demanen al BCE poder repartir dividends el 2021

El BCE recorda que les entitats que es proposin repartir dividends o recomprar accions “han de ser rendibles i tenir trajectòria de capital sòlides”. Alerta, a més, que “han d’abstenir-se de repartir dividends a compte dels beneficis del 2021”.

L’entitat afirma que les recomanacions anteriors, que demanaven suspendre completament el repartiment de dividends, reflectien les circumstàncies “excepcionals i difícils” que afrontava l’economia europea. Ara el BCE “reconeix el descens de la incertesa” en les projeccions macroeconòmiques, que confirmen “la capacitat de resistència del sector bancari europeu”.

L’objectiu de la recomanació revisada, afirma l’organisme bancari europeu, és salvaguardar la capacitat de les entitats per absorbir pèrdues i donar suport a l’economia, i en aquest sentit subratlla que “segueix essent necessari mantenir un enfoc prudent”, atès que l’impacte de la pandèmia “no s’ha manifestat plenament en els balanços de les entitats”.

Finalment, el BCE afirma que la recomanació està relacionada amb les circumstàncies extraordinàries actuals i que seguirà essent vàlida fins al setembre del 2021. A més indica que els bancs han de “seguir utilitzant els seus coixins de capital i de liquiditat per concedir crèdit i absorbir pèrdues”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.