A la consulta popular sobre la república feta al barri madrileny de Vallecas hi han participat 7270 persones, de les quals el 89,27% han votat a favor de la república espanyola. La consulta estava formulada amb una pregunta arbre, com al procés participatiu català del Nou de Novembre de 2014. La primera pregunta demanava si es volia decidir sobre la forma d’estat, a la que un 98,5% ha votat afirmativament. A la segona pregunta, que demanava explícitament si es volia que aquest estat fos una república, només un 4,88% han votat en contra.

‘El més important que es fa evident amb aquests resultats és que la gent vol opinar i votar sobre aquest tema’, valora en una nota la plataforma organitzadora ‘Vallekas Decide’. Segons valoren, la consulta ha tingut molt d’èxit. ‘Hem viscut moments molt emotius, s’ha fet petjada al barri i estem molt orgulloses de passar el relleu als barris i pobles que vulguin sumar-se al dret democràtic a decidir i serem aquí quan ens necessitin’, diuen.

 

Totes les decisions relacionades amb la logística de la consulta s’han pres en assemblees obertes i la votació s’ha finançat amb aportacions dels col·lectius que la impulsen, entre els quals la Coordinadora 25-S, Esquerra Castellana i YESCA. No hi hagut locals de votació i les meses han sigut al carrer.  Vegeu ací la butlleta utilitzada:

Segons que van explicar a VilaWeb els organitzadors, s’ha triat el barri de Vallecas per fer la primera d’aquestes consultes perquè és un barri amb un teixit associatiu molt fort i on el republicanisme ha estat sempre latent. La intenció és que la consulta s’exporti a altres barris i municipis de Madrid, malgrat que encara no hi ha dates marcades.

On sí que hi ha data per a la consulta és a la comarca del Campo de Gibraltar: el 18 de juliol. A Vallecas, la votació es fa avui perquè és el cap de setmana més pròxim a l’aniversari de la coronació de Felipe VI (19 de juny de 2014), un dia en què, tal com expliquen els organitzadors, van retirar banderes republicanes dels balcons i hi va haver detencions arbitràries a la ciutat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb