El Banc Europeu d’Inversions (BEI) no prendrà cap mesura respecte del projecte d’emmagatzematge de gas Castor. Fonts de la institució admeten a l’ACN que, com que ja no participa en el finançament del projecte, el BEI ‘no pot fer cap reclamació ni prendre cap mesura en relació amb el Castor’.

Preguntades per la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que anul·la la indemnització a l’ex-concessionària, les mateixes fonts eviten de comentar-ho, argumentant que ‘el Banc no fa valoracions de les decisions dels estats membres, ni tampoc de les decisions i sentències dels seus tribunals’.

Sobre si han parlat amb la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, el BEI manté que el seu departament de reclamacions hi està ‘en contacte’ com a conseqüència d’una reclamació sobre el Castor enviada per l’associació. La reclamació, diuen, ‘encara s’ha d’acabar de valorar’.

El finançament atorgat pel BEI per a fer possible el projecte consistia en una garantia de 200 milions d’euros sota la facilitat ‘Project Bond Credit Enhancement’ i 300 milions d’euros en bons sènior. L’Observatori del Deute en la Globalització va denunciar en diverses ocasions que la participació financera del BEI tenia un impacte directe a l’hora de determinar les decisions que es van prendre i que, un cop més, ‘les necessitats de la ciutadania’ havien quedat rellevades a ‘les necessitats dels inversors’.

Precisament sobre el BEI, l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha lamentat, en una entrevista a l’ACN, el paper ‘totalment condemnable’ de la institució. ‘El BEI va posar els diners, no va sortir bé, va cobrar tots els diners que havia invertit i no va assumir cap conseqüència’, ha retret.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]