L’Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al quart trimestre del 2017 indica una ‘moderació’ en el ritme de creixement de l’ocupació en l’últim trimestre de l’any a l’estat espanyol, amb un increment interanual del 2,6%, per sota del 2,8% que es registrava en el tercer trimestre, segons l’estudi ‘L’evolució de l’ocupació i de l’atur en el 2017‘ publicat aquest divendres pel Banc d’Espanya.

Mentre que el regulador espanyol destaca aquesta desacceleració en el ritme de creixement de l’ocupació en el mercat laboral de l’Estat, en l’estudi també s’indica que a Catalunya, en el període que coincideix amb el referèndum de l’1-O, el ritme de creació d’ocupació va ‘avançar’ entre el tercer i el quart trimestre, amb una taxa de creixement interanual del 3,55% al desembre contra el 2,88% que es registrava al tercer trimestre.

En termes de creixement de l’ocupació en afiliats a la Seguretat Social, les dades indiquen que l’augment d’afiliació interanual a Catalunya en els últims tres mesos de l’any ha estat superior al registrat de mitjana per l’estat espanyol, un comportament habitual en l’estadística de la SS en períodes expansius. A Catalunya els afiliats a la Seguretat Social van créixer el 3,89%, el 3,76%, el 3,62% i el 3,47% entre el setembre i el desembre, respectivament, mentre que a l’estat espanyol aquest mateix període els augments van ser del 3,52%, el 3,46%, el 3,55% i el 3,42%, també respectivament.

El Banc d’Espanya assegura que aquesta evolució del mercat de treball a Catalunya es justifica pel ‘fort dinamisme observat a la indústria’, que va créixer un 7,2% en termes interanuals, el major percentatge d’increment dels últims tres anys. A més de la indústria, el Banc d’Espanya també destaca la bona evolució del sector de la construcció a Catalunya on l’ocupació al quart trimestre va augmentar el 14,24%. El regulador espanyol destaca que aquest bon comportament en termes d’ocupació del sector industrial i de la construcció a Catalunya van compensar les reculades d’ocupació en el comerç, el transport i l’hostaleria que van veure com els llocs de treball en aquesta autonomia es reduïen l’1,6%.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb