El 70% dels nous afiliats de l’estat espanyol del juliol són dels Països Catalans

  • El mercat laboral presenta dades positives a Catalunya · Ha augmentat l'afiliació a la Seguretat Social, ha baixat el nombre de desocupats i d'afectats per ERTO

Jordi Goula
03.08.2021 - 19:50
Actualització: 03.08.2021 - 20:53
VilaWeb

L’estacionalitat forta del mes de juliol fa que, en sectors molt vinculats directament al pic d’activitat turística, hi hagi creixements importants de l’ocupació. Enguany no ha estat una excepció. Els tres sectors en què les xifres d’afiliació han crescut més marcadament són l’hostaleria, les activitats sanitàries i el comerç. En hostaleria, l’augment va ser de gairebé 73.000 persones el juliol, fet que implica una millora per a un sector que encara és lluny de la situació pre-crisi –recordem que encara té 133.000 persones en ERTO. Les activitats sanitàries han tingut gairebé 50.000 afiliats més –és un sector que normalment fa reforços de plantilla a causa de l’afluència estacional de turistes–, i el comerç n’ha tingut gairebé 46.000 més el juliol gràcies als pics de vendes que d’aquests mesos per les rebaixes i el turisme.

En canvi, hi ha uns altres sectors que destrueixen ocupació durant els mesos d’estiu. El cas més significatiu és el de l’educació, que ha disminuït la xifra d’afiliats en 112.000 durant el juliol, als quals s’afegiran els del mes d’agost, en què també hi ha baixada. En definitiva, l’augment d’afiliació neta desestacionalitzada, ha estat de 133.500 persones, i els afiliats mitjans, 91.500. Farem servir aquesta darrera dada perquè és la que es publica per regions.

Randstad ha recollit aquestes dades per tot l’estat espanyol i, malgrat ser estacionalment bones, val a dir que aquest mes superen tots els anteriors. Quan he llegit el comunicat del Ministeri de la Seguretat Social espanyol, la cosa que m’ha cridat més l’atenció és que el 71% de les noves afiliacions de l’estat espanyol del juliol provenen dels Països Catalans –gairebé les tres quartes parts. Sembla obvi que el turisme ha estat decisiu, però no per això és menys destacable. Al Principat, s’han afiliat el 33,3% del total de l’estat espanyol; a les Illes, el 25%, i al País Valencià, el 12,5%. Malauradament no es pot aprofundir gaire més en les dades detallades perquè el ministeri no les publica i l’Idescat sempre triga uns dies a fer-ho.

El juliol ha estat un mes bo en el mercat laboral. En el cas català, també destacaria que els treballadors afectats per un ERTO han baixat d’un 31% respecte del mes anterior; que l’atur registrat ha caigut un 8,4% i que les afiliacions han pujat un 0,88%. La lectura que cal fer de totes tres dades és molt positiva. Vegem-la. Les 27.000 persones que han sortit de l’ERTO poden haver anat a la desocupació o tornat a l’empresa. Si la desocupació ha baixat de 37.500 treballadors, vol dir que hi poden haver anat uns quants, però, en tot cas, minoritàriament i molts més n’han sortit. Finalment, cal recordar que dins els 3,5 milions d’afiliats catalans hi ha inclosos els 62.000 que encara són en ERTO –tampoc no compten com a desocupats. El fet que el nombre d’afiliats hagi pujat de 30.500 vol dir que és gent nova. És a dir, el triangle clau de l’ocupació s’ha comportat molt positivament a Catalunya el juliol.

Cal fer algun comentari sobre aquestes dades per a situar-les al context correcte. Així, segons la nota de l’Observatori del Treball de la Generalitat, d’ençà de l’any 2010, la desocupació registrada ha tingut descensos el mes de juliol –excepte el 2019 (+0,4%)– i, enguany, registra la caiguda més intensa i voluminosa un mes de juliol de la sèrie històrica disponible –que comença el 1996. Cal valorar-ho.

En comparació amb el mes de juny, la desocupació ha caigut intensament en tots els col·lectius analitzats. Per sexe, els homes han tingut un descens més intens (-9,9%) que no pas les dones (-7,3%). Per edat, la població jove menor de vint-i-cinc anys té la reducció més intensa de tots els col·lectius (-21,3%). En canvi, el descens entre les persones de 25 anys i més és del 7,5%.

Encara tenim poques dades sobre les afiliacions a Catalunya, però l’Observatori del Treball destaca que d’ençà que va començar la sèrie històrica disponible –l’any 2004–, el mes de juliol sempre ha registrat creixements intermensuals d’afiliació; i el d’enguany és el segon més alt d’ençà del 2006, només superat pel de l’any passat.

Quant als treballadors afectats per ERTO, el juliol han estat l’1,8% del total d’afiliacions a final de mes a Catalunya i el 18,8% de tot l’estat espanyol –331.486 persones. També ha baixat molt el nombre d’empreses que tenen un expedient temporal obert. Concretament, d’un 24%. La mena d’empresa amb ERTO obert a Catalunya és més petita que no pas la mitjana de l’estat espanyol. Aquí, és de 3,5 treballadors, i a l’estat espanyol, de 5,3.

Però les xifres laborals bones del juliol no ens han de fer oblidar que tenim per endavant molts obstacles i molt seriosos. Tan sols un exemple. La directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, aquest migdia deia: “La desocupació de llarga durada afecta el 63,3% dels desocupats. Preocupa especialment l’augment de la durada mitjana de la demanda, que és de 14,8 mesos, més del doble respecte de l’any anterior i el valor més alt d’aquests darrers deu anys, amb una taxa de permanència més gran en les dones i que creix amb l’edat.” Però, tot i ser conscients d’aquesta i moltes dificultats més, el juliol ha estat un pas endavant en la recuperació…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any