El 14% dels treballadors del sector de la indústria a Catalunya tenen 55 anys o més i, per tant, es jubilaran al llarg de la dècada que ve. Són al voltant de 75.000 treballadors, dels quals 28.000 es retiraran en els pròxims cinc anys (actualment tenen 60 anys o més) i els 47.000 restants abans de deu anys. Aquesta és una de les conclusions del monogràfic ‘Quantificació de les jubilacions futures en la indústria’, elaborat pel Gabinet d’Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona.

L’informe, difós aquest divendres, assenyala que dels treballadors potencialment jubilables a Catalunya, el 71% estan ubicats a la província de Barcelona. Concretament són 53.069 treballadors de 55 anys o més. Les branques industrials que patiran especialment l’efecte de les jubilacions els pròxims anys són la confecció de peces de vestir (el 23% de treballadors tenen 55 anys o més a Catalunya), la fabricació de mobles (19%) i la indústria tèxtil (18%).

Una altra conclusió que es desprèn de l’estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona és que una bona part de les jubilacions futures, concretament el 42% del total, s’atorgaran a ocupacions considerades típicament industrials i que requereixen una formació professional específica. De fet, de les nou ocupacions considerades industrials, vuit estan entre les quinze ocupacions amb més treballadors que es jubilaran durant els pròxims deu anys a Catalunya.

La Cambra de Comerç considera que les administracions haurien de planificar les necessitats formatives futures tenint en compte les jubilacions que es produiran els pròxims anys per tipus d’ocupació i el canvi tecnològic que s’està produint. Per això, els recomana ‘analitzar amb més detall les necessitats formatives concretes per a cada una de les ocupacions a partir d’informació qualitativa obtinguda dels centres de formació professional, centres tecnològics i empreses’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb